E-stoffer i fisk

24.04.2013
Fisk tilsettes ofte fosfater for å øke fiskens volum, slik at den kan selges billigst mulig. Forrige uke undersøkte NRKs Forbrukerinspektørene innholdet av vann i fisk, og dermed produsenters bruk av fosfater. - Vi er glade for at det settes fokus på dette og at flere produsenter vil fase ut bruken av e-stoffer i fisk, sier ernæringsfysiolog Kari Tande-Nilsen i Oikos.

Mer "fisk" for pengene

Stoffene E 451 og E 452 er fosfater. Når fosfat blandes i vannbad, vil fisk som legges i et slikt bad trekke til seg prosessvann. Fosfatene som er tilsatt prosessvannet har en evne til å binde opp fuktighet igjen i fisken under frysing. – Når det gjelder tilsetning av fosfat i fisk er det prismotivert, og en konsekvens av konkurransen på verdensmarkedet. Markedet vil stadig betale mindre for fisken, sier Polar Seafood til NRK Forbrukerinspektørene.

Faser ut e-stoffer

Flere produsenter ønsker nå å fase ut all bruk av e-stoffer i fisk. – Når vi har naturlige alternativer så ønsker vi heller det. Det er en trend i tiden. Man ser også innen matvareproduksjon at det er et ønske å komme mot mest mulig naturlige råvarer, sier administrerende direktør i Findus, Atle Farmen, til NRK Forbrukerinspektørene.

Oikos – Økologisk Norge synes det er veldig bra at unødvendig bruk av tilsetningsstoffer reduseres.

– Bruk av fosfater er lureri. Forbrukeren oppfatter produktet som bedre enn det egentlig er. Vi oppfordrer alle produsenter av fiskeprodukter til å fase ut bruken av fosfater, sier ernæringsfysiolog i Oikos, Kari Tande-Nilsen. Fosfater er ikke tillatt i økologiske produkter.

Stor forskjell i vanninnhold

Resultatene fra Forbrukerinspektørenes undersøkelse viste at det var store forskjeller i vanninnhold i fisken. NRK testet ti ulike torsketyper, hvor de dårligste mistet fire ganger så mye vann som de beste i testen. Avrenningen fra fisken varierte fra beskjedne 4,9 prosent på Jacobs torskeloins til hele 22,3 prosent på Fiskemannens koketorsk.

Les hele saken her.

Annonsører

Samarbeidspartnere