E-stoffer: Spiselig kjemi

21.09.2011
Hvor dårlig ville maten smake, hvor ille ville den se ut, hvor mange ville kunne dø av å spise den dersom vi ikke hadde tilsatt de beryktede E-ene? NRK 2 viser i disse dager en britisk dokumentarserie om e-stoffer. Serien går over tre søndager og hadde oppstart 19.september. Stefan Gates forsøker å sortere mytene om tilsettingsstoffene fra fakta. Først kaster han seg over E-stoffene som setter farge og smak på det vi stapper i oss. Her får vi vite mye som ikke står med liten skrift på kjekspakken.
- Første program var overraskende lite kritisk til negative helseffekter ved e-stoffer, sier ernæringsfyiolog Kari Tande Hansen i Oikos - Økologisk Norge. Snarere fungerte programmet som en reklame for matindustriens omfattende bruk av kunstige tilsettingsstoffer, legger hun til.

-De nylanserte Sprett økologiske mini-yoghurter fra Tine med jordbær eller banan er et eksempel på bearbeidende matvarer uten kunstige e-stoffer, det er en viktig grunn til å spise økologisk, sier Kari Tande Hansen i Oikos - Økologisk Norge. Foto: Tine

 

Nesten alle bearbeide matvarer har e-stoffer i seg

-Det er i utgangspunktet bra at NRK bidrar til å gi folk kunnskap om e-stoffer som finnes i de fleste bearbeidende matvarene vi finner i butikkene, sier Kari Tande Hansen. Jeg hadde imidlertid gjerne sett at de hadde hatt en mer nyansert fremstilling av fordeler og ulemper ved å benytte de ulike e-stoffene. 

 

Heller Ø enn E

Oikos gjennomførte for noen måneder siden en egen kampanje om e-stoffer i mat, der flere kjendisbloggere prøvde seg på et kosthold uten å spise e-stoffer. Det viste seg å være krevende! - Vårt slagord er "Heller Ø enn E", dette fordi du ikke finner kunstige tilsettingsstoffer i økologisk mat, sier Tande Hansen. Nå er hun spent på å se resten av serien på NRK.

 

NRK2, mandag 26.9.2011 kl. 22.30

 

Du kan se programmet på NRK-nett her

 

 

Annonsører

Samarbeidspartnere