Egoismen i kjøleskapet

22.02.2015
Hva er vitsen med økologisk mat hvis den ikke er sunnere? spør Alf Gjøsund, kommentator i Vårt Land. Han vet svaret.

Det har vært mye fokus på om økologisk mat er sunnere eller ikke det siste året. Både fordi det er kommet ny omfattende forskning på området og fordi det har blitt omtalt mye i media. Derfor har vi i Oikos også brukt mye tid på å formidle hva forskningen viser.

Først du, så du, så du

Alf Gjøsund mener at vi fokuserer for mye på hva du får ved å spise økologisk. Du slipper sprøytemidler. Du får mat med mer smak. Du får mat uten sminke, er de tre første punktene i vår liste over 10 gode grunner. Han har helt rett.

Undersøkelser fra veldig mange land viser imidlertid at folk er seg selv nærmest. De aller fleste oppgir sin egen og barnas helse som viktigste grunn til å kjøpe økologisk mat.

Viktigst

Økobevegelsen internasjonalt, inkludert vi i Oikos - Økologisk Norge, forventer ikke at de fleste mennesker, når de står i butikken, klarer å prioritere det som er best for naturen, for dyrenes liv og for mennesker i utviklingsland. Selv om disse grunnene absolutt er våre viktigste grunner til både å jobbe for og selv velge økologisk mat.

Jeg ble derfor glad da jeg leste kommentaren til Gjøsund - så godt at han virkelig har forstått det og formidler det, tenkte jeg.

Vitsen med økologisk

I de to siste avsnittene treffer Gjøsund spikeren på hodet. Han skriver:

"Økologisk mat handler ikke om meg eller deg. Det handler om noe mye større og viktigere: Om jorden, luften, mennesker og dyr over hele kloden. Det handler om nye generasjoner. Det handler om ditt og mitt ansvar for ikke å spre søppel rundt oss ved å støtte en industri som gjør rovdrift på vårt eget miljø. Helt konkret handler det om at produksjonen av mat og andre produkter omstilles til noe som jorden tåler på sikt.

Det handler om å se litt lenger fram".

Tusen takk, Alf Gjøsund, verden trenger flere som deg.

Les hele kommentaren i Vårt Land.

Annonsører

Samarbeidspartnere