Ekstra god økobiff på mager naturkost?

14.12.2009
Angus er den beste storferasen for økologiske kjøttprodusenter, mener Trond Qvale og Halvor Midsundstad i Nes på Romerike. Nå jobber de sammen med Bioforsk Økologisk for å dokumentere potensialet til rasen, skriver Bondebladet.

 Lever ute og beiter sundt, Aberdeen Angus, mange mener dette gir ekstra kvalitet og smak på kjøttet.

 

Økologisk storfekjøtt med ekstra kvalitet

-Valg av rase er til en viss grad religion, sier Trond Qvale til Bondebladet. Han leder prosjektet Rød Angus - Marmorert Økobiff på grovfôr sammen med Halvor Midtsundstad. Prosjektet går nå ut på å  dokumentere fortrinnene til Aberdeen Angus ut fra objektive kriterier. Etter ett år slår de fast at Angus som rase gjør det svært godt i økologisk produksjon.

 

Yter bra uten kraftfôr

 

Gjennom prosjektet skal de teste potensialet til rasen, under ekstensive driftsformer, uten kraftfôr. Forsker Håvard Steinshamn ved Bioforsk Økologisk på Tingvoll, har sammenliknet fire raser, og sett på hvordan de yter ved ulik intensivitet i fôrrasjonene.

 

De to ekstensive rasene Hereford og Angus var som forventet de som hadde best tilvekst på mager diett, hovedsakelig bestående av for eksempel halm.

 

Sunnere kjøtt

Kjøtt fra storfe får en annen sammensetning av aminosyrer når dyra ikke er fôret fram på kraftfôr.

 

Kjøtt fra dyr som hovedsaklig har gått på beite har også høyere innhold av omega-3 sammenlignet med omega-6 fettsyrer. Det hevdes at innholdet av CLA (konjugert linolsyre) også er høyere, sier forskerne til Bondebladet.

 

Les hele saken hos Bondebladet. 

 

Okse med egen hjemmeside og blinkende julekrans

Du trodde kansje ikke Aberdeen Angus har egen norsk hjemmeside?  Det har den og 16 888 har per 13.12.09 vært innom og sjekket informasjonen og bildene her.  Sjekk her.  Hva skal vi med reinsdyr til jul når vi får blinkende Angus?

Annonsører

Samarbeidspartnere