Elizabeth med ØQ for mer øko

30.05.2011
Foregangsfylkeprosjektet for økt økologisk forbruk har valgt å arbeide under prosjektnavnet ØQ. ØQ har skiftet prosjektleder og vi har huket tak i den nye, Elizabeth von Hanno Brockfield. I flere år har Elizabeth bidratt med en rekke aktiviteter for å fremme økologisk matglede. Du har gjerne sett henne på en festival eller møtt henne der hun har laget økologisk mat. Nå har hun kontor hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Vi har stilt henne noen spørsmål om hva som skjer.

Som i de fleste andre land er det også i Norge et vesentlig høyere forbruk av økologisk mat i hovedstaden og nærområdene enn ellers i landet. Nå skal Elisabeth Brockfield i foregangsprosjektet ØQ bidra med en rekke spennende aktiviteter framover, slik at enda flere velger å handle økologisk.


Hva skjer fremover i foregangsfylkeprosjektet ØQ?


- Foregangsfylke ØQ skal i tiden fremover jobbe med å øke forbruket av økologisk mat i storkjøkken i Østfold, Oslo og Akershus. ØQs spennende delprosjekter favner bredt; idrettsarrangement, offentlige og private kantiner, barnehager, matskoler, besøksgårder med mer. Det jobbes hele tiden med at prosjektene som er tilknyttet ØQ skal ha realistiske og overskuelige mål. Prosjektet har også knyttet til seg ti mat- og miljøinstruktører som veileder storkjøkken som ønsker å benytte seg av økologiske råvarer, eller trenger inspirasjon til omlegging av meny.

 

Et langsiktig mål i prosjektet er at vi sammen skal gjøre økologisk mat mer tilgjengelig og vanlig i storkjøkken. For mange vil dette forutsette en holdningsendring til råvarer, og en bevissthet om råvarens vei fra jord til bord, eller fra egg til kyllingkjøttdeig. Logistikken til de økologiske varelinjene vil bli bedre når både de store og små aktørene drar i samme retning.

 

 

Hva er det mest gledelige du har opplevd på øko-siden i det siste?


Var til stede på BERAS-konferansen i Ytterjärna i Sverige 25. og 26. mai. Det var en inspirasjon og en glede å være med på seminaret, selv om seminarets tema til tider var alvorlig. BERAS dreier seg om hvordan landene i Østersjøregionen (og også Norge) kan utvikle bærekraftig matproduksjonssystemer med utgangspunkt i økologisk kretsløpslandbruk. Konferansen er interessant og lærerik, og Ytterjärna er verdt et besøk i seg selv!

 

 

Når skal du over i full prosjektstillling?

Frem til 1. september arbeider jeg i 60%-stilling i ØQ-prosjektet. Ved siden av dette skal jeg gjennomføre min sjette Øyafestival, der jeg de siste to årene har fungert som Øyas cateringsjef. Øyafestivalen har vært en arena der jeg har lært mye om økologisk produksjon, og knyttet kontakter til produsenter og grossister hovedsakelig på østlandsområdet, men også i resten av Norge og i utlandet. I fjor ble det konsumert 25 tonn økologisk mat.

 


Vi har også hørt noe om en egen teaterkafè?

Jeg holder også på å starte teaterkafé på Lilleborg i Oslo; Den Andre neefacreteaT. Kaféen tilhører Det Andre Teateret som åpner 13. august. På kafeen skal det selvfølgelig serveres økologisk og lokalprodusert snacks og mat.

 

 

 

 

Annonsører

Samarbeidspartnere