Emballasjesjokket om giftoverføring til mat

28.11.2011
-Giftsmitte fra emballasje tas alvorlig. På seminar om framtidig matemballasje under Økologi Kongressen i Danmark sist uke, ble det vist til ny dansk forskning, som viser at noen stoffer i blant annet pizzaesker og bakepapir kan gi økt risiko for brystkreft og ADHD. Rådet som ble gitt på seminaret var å velge emballasje uten disse kjemiske stoffene og om er i tvil heller bruke plast, forteller Reidar Andestad i Oikos – Økologisk Norge som deltok på seminaret. Han kjenner til at det store konsernet Arla straks gjennomførte kvalitetssjekk av egen emballasje, når denne forskningen ble kjent.

Er det bedre at maten pakkes i plast enn i papp?  Dette drøftes nå i matbransjen etter at dansk forskning viser fare for negative helseeffekter ved noen typer kjemiske stoffer i emballasjen, når den kommer i kontakt med maten. Bildet viser frossen pizzza fra McCain i USA, den er i motsetning til fersk pizza oftest pakket i plast inne i kartongen.

 

Pizzaesker øker risiko for brystkreft

Kjemikalier i blant annet regntøy, tepper, bakepapir og pizzaesker øker risikoen for brystkreft. Stoffene kan også ha sammenheng med ADHD, skriver forskning.no. Pizzaesker og en rekke andre produkter inneholder stoffer som kan utløse brystkreft og påvirke muligheten for å få barn, viser ny forskning fra Aarhus universitet i Danmark.
- Stoffene ser ut til å være både hormonforstyrrende og utgjøre en risikofaktor for brystkreft. Fordi stoffene ikke blir oppløst i fett, har man i lang tid regnet med at ikke hopes opp i kroppen - men det gjør de altså, sier Eva Cecilie Bonefeld-Jørgensen, professor ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus universitet.

 

 

Regnet med å finne andre ting

De danske forskerne har, sammen med kolleger fra Grønland og Canada, undersøkt 31 grønlandske kvinner som fikk konstatert brystkreft i perioden 2000-2003.
Ved hjelp av spørreskjemaer og blodprøver har forskerne funnet ut at kvinnene hadde flere forskjellige giftige stoffer fra omgivelsene i kroppen. Det dreier seg blant annet om nedbrytbare miljøkjemikalier som PCB, organiske plantevernmidler og en særlig gruppe av stoffer som man hittil ikke har tenkt på som en risiko, nemlig såkalte perfluorerte stoffer.

 

- Vi hadde forventet at det ville slå ut hos pasientene at de var utsatt for PCB og organiske plantevernmidler, men de perfluorerte stoffene slår igjennom på alle nivåer. Det var vi ikke forberedt på, forteller Bonefeld-Jørgensen, som er leder av Center for Arkitsk Miljømedicin.
De perfluorerte stoffene finnes i blant annet regntøy, teflonbelegg, pizzaesker, chipsposer, bakepapir, impregneringsmidler, neglelakk, tanntråd og tepper.

 

Les hele oppslaget hos forskning.no her

 

Annonsører

Samarbeidspartnere