Enighet om plattform for andelslandbruk

07.04.2017
Nettverket av andelslandbruk er blitt enige om grunnprinsippene for andelslandbruk i Norge.

Samarbeid og dialog, tillit og gjennomsiktighet er sentrale stikkord i grunnprinsippene som fra nå av ligger som en omforent plattform for andelslandbruk i Norge. Bærekraftig drift med deling av avling og risiko er en annen grunnpilar. Dette ble de 54 deltakerne på den nasjonale nettverkssamlingen for andelslandbruk enige om.

Samling Andelslandbruksnettverket Thorbjørnrud hotell og Hadeland andelslandbruk mars 2017

Inkluderende prosess
Arbeidet med å utvikle grunnprinsippene har pågått over lang tid og alle andelslandbruk i Norge har vært invitert med i prosessen. Arbeidet har gått parallelt med at antall andelslandbruk skyter i været i rekordfart. Tilsvarende prosesser har skjedd i Europa, i URGENCI og i USA. Elizabeth Henderson som var på nettverkssamlingen i Norge i fjor, snakket varmt om viktigheten av en slik prosess og et slikt dokument.

Oikos-prosjekt
Deltakerne i nettverket, som er i ulike faser av drift eller oppstart av andelslandbruk, var invitert til Thorbjørnrud hotell på Jevnaker fredag 24. mars, som del av andelslandbruksprosjektet i Oikos – Økologisk Norge. Det er Oikos som har initiert og driver andelslandbruksprosjektet, som har til formål å fremme, støtte og koordinere utviklingen av andelslandbruk i Norge.

Nyttige orienteringer
Bondelagets Birte Usland, som selv driver andelslandbruk, trakk opp de store linjene, Debios Helene Austvoll og andelsbonde Ann Helen Hagen formidlet erfaringer og informasjon om Debio-sertifisering. Bondelagets advokat Rune Rylandsholm ga en matnyttig orientering om moms for andelslandbruk. Dette er terreng med mange fallgruver, og det viktigste rådet han hadde å gi var at når man når momspliktig omsetning, bør man bruke en regnskapsfører som kan sakene.

Nordby gård omvisning Hadeland andelslandbruk mars 2017

Inspirerende ulikhet
To ulike andelsbønder fortalte om sine erfaringer med hvert sitt, ganske så unike andelslandbruk. Carl Erik Östlund fra Skjølberg Søndre Kretsløpsgård i Trøndelag, fortalte om sitt andelslandbruk. I samarbeid med dyktige restaurantkokker på gastronomnivå, utvikler de nye måter å bruke grønnsaker og lager-fasiliteter i en sesongbasert meny. Den populære restauranten Credo, som holder til i Trondheim sentrum, har rett og slett kjøpt andeler tilsvarende rundt 80 ordinære familieandeler, og kokkene deltar også i åkeren.

Marit Torsrud Nerol fra Nerol økologiske andelshage i Hol, fortalte om sitt prosjekt der hun i bruker gården som pedagogisk ressurs. I samarbeid med kommunen og, med midler hovedsakelig fra UDI, bidrar hun til å integrere enslige mindreårige asylsøkere med mål om trygghet og mestring, fellesskap. De får samtidig lære dyrking, matlaging, ernæring. Dette er en god måte å lære om både språk og kultur på, både for de lokale andelshaverne og asylsøkerne.

Samling Andelslandbruksnettverket Thorbjørnrud hotell og Hadeland andelslandbruk mars 2017

Utvidet styringsgruppe
Samlingen gikk også inn for at to som lenge har vært aktive i andelslandbruk på sine hjemtrakter, ble inkludert i styringsgruppa for andelslandbruksprosjektet.
De to nye i styringsgruppa er Pål Theodorsen med solid fartstid i Medalhus andelslandbruk siden 2012 og Cecilie Rom med erfaring fra aktiv deltagelse i Øverland andelslandbruk i over ti år. Begge to har erfaring både med den praktiske dyrkingen, verdigrunnlaget og styring av virksomhetene.

Gårdsbesøk
Samlingens dag to, organisert av Oikos Hadeland, bød på besøk på tre andelsgårder i distriktet: De Haes andelslandbruk, Nordby gård – en av flere gårder som  samarbeider i Hadeland Andelslandbruk, og det hele ble avsluttet med deilig formiddagsmat på Aslaksrud gård.

Aleksandra Devik og Marte Guttulsrød, som sammen leder andelslandbruksprosjektet i Oikos, sto bak initiativet til og organiseringen av en lærerik, inspirerende og vellykket samling.

De omforente grunnprinsippene for andelslandbruk finner du HER

Andelslandbruksprosjektets hjemmeside finner du HER

Tekst og foto: Marit Grinaker Wright

Annonsører

Samarbeidspartnere