Er du årets unge bonde?

04.10.2012
For tredje år på rad starter Bygdeungdomslaget, Nationen og McDonald's jakten på årets unge bonde. Vinneren blir presentert på Agroteknikk 15. november. Oikos – Økologisk Norge ønsker seg nå en økologisk bonde som vinner.


Ikke sexy

Kåringen av årets unge bonde skal øke rekrutteringen, statusen til landbruket og fokuset på norsk kvalitetsmat: - Årets unge bonde trenger ikke være sexy - men et godt forbilde, under 35 år og matprodusent, sies det på kampanjens facebook-sider.

 

Kjenner du en som passer til beskrivelsen? Stem frem din favorittbonde på facebook eller send e-post til aretsungebonde@gmail.com

 

I fjor kom det inn 250 forslag til unge bønder som er et forbilde for andre ungdommer. Som juryformann finner vi mat- og landbruksminister Tryggve Slagsvold Vedum (Sp).

 

 - Stortinget har slått fast at andelen av norskprodusert mat skal være minst på dagens nivå. Det betyr at produksjonen må øke med om lag en prosent hvert  år. Derfor er det viktig at alle gode krefter bidrar til å styrke rekrutteringen til landbruket og grønn utdanning. Kåringen av årets unge bonde er et viktig ledd i rekrutteringsarbeidet, seier Slagsvold Vedum til Nationen.

 

Håper på økobonde

Fungerenede daglig leder i Oikos – Økologisk Norge, Maiken Pollestad Sele, støtter kampanjen helhjertet og håper at vinneren i år blir en økobonde.

 

- Det er på tide at en økobonde går av med seieren! Skal vi nå målet til regjeringen om 15 prosent økologisk innen 2020 trengs det trengs flere kloke hoder og driftige hender til norsk økologisk landsbruk, sier Sele.

 

Organisasjonen vil nå oppfordre sine nesten 2500 medlemmer fordelt på 15 region og lokallag, til å melde inn kandidater. Fristen for å levere inn forslag til årets unge bonde er 20. oktober.

 

- Vi vil gjerne bidra til å skape engasjement rundt denne kampanjen og mener vi har mange gode kandidater blant våre medlemmer, sier Sele.

 

Nytt av året er at det blir kåret en finalekandidat fra hver av de fem landsdelene: Sørøstlandet (Aust-Agder, Vest-Agder, Telemark, Vestfold og Østfold), det sentrale Østlandet (Akershus, Oslo, Buskerud, Hedmark og Oppland), Vestlandet (Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane), Midt-Norge (Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag) og Nord-Norge (Nordland, Troms og Finnmark).

 

Juryen skal møtes 29. oktober for å plukke ut kandidatene. I tida fram til finaledagen skal Nationen lage reportasjer om alle de fem finalistene. I år blir vinneren presentert på landbruksmessa Agroteknikk på Lillestrøm 15. november.

 

Annonsører

Samarbeidspartnere