EU ønsker norsk standard på matproduksjon

19.07.2011
I juni hadde Vesterålen fint besøk fra Europa. Da besøkte EU-kommisæren John Dalli en rekke småskalaprodusenter i nord, og fikk servert forskjellige smakebiter fra det han karakteriserte som ideelle og idylliske gårdsmiljøer. – Vi lærer mye, sa han til Aftenposten, – her drives gårdsbruk med en standard som vi ønsker i EU.

EU må tilrettelegge for distriktene

EU vokser og har utfordringer med matproduksjonen og med å opprettholde sysselsetting i distriktene. Mer enn halvparten av all matproduksjon skjer under industrielle forhold. I fremtiden ønsker Kommisjonen som styrer de 27 landene mer aktivitet i distriktene, mer småskalaproduksjon og flere fornøyde bønder. EU innser at dette er viktig for å kunne bevare bosettingen i distriktene, samt sørge for at de produsere mer mat selv. Derfor er landbruk en prioritert oppgave.

 

Norge har god dyrevelferd

- Det vi kan lære av Norge er regelverk for dyrevelferd, og hvordan dette praktiseres i praksis. Vi ser også på samarbeidet mellom bønder og ulike næringsaktører. Det er interessant å se hvordan samfunnet fungerer når avstandene er store. Hvordan myndighetene i Norge følger opp distriktslandbruket er også interessant for oss, sa EU-kommisæren som til sin glede registrerte at på alle gårdene han besøkte var det barn som ønsket å overta driften. Han merket seg at flere generasjoner jobbet sammen og at bøndene han snakket med fremsto som fremtidsrettede og fornøyde.
- Å lytte til disse bøndene gir meg perspektiver. Fornøyde bønder betyr god dyrevelferd som igjen gir bedre produksjon. Vi merker oss at timelønnen ikke er helt topp, men lønn i form av livskvalitet betyr også mye, sa John Dalli.

 

Stolt minister

Landsbruks- og matminister Lars Peder Brekk var vert under besøket, og han var minst like begeistret som sin gjest fra EU. Hos Inger Teigen og Øivind Hansen viser han fornøyd frem geitene som hver i gjennomsnitt gir 1146 liter i året. Det er 450 liter mer enn landsgjennomsnittet.

 

Ingen av gårdene som ble besøkt i nord driver per i dag økologisk.

 

Skrevet av Wanda Widerøe Foto Ole Magnus Rapp, Aftenposten

Billedtekst: Kyr som trives leverer mer melk, sier landbruksminister Lars Peder Brekk til EU-kommisær John Dalli. I det nye fjøset til Wenche og Knut Enoksen er det løsdrift, gummimatter, melkerobot og et eget ku-spa.

 

Annonsører

Samarbeidspartnere