EU-parlamentet sier nei til GMO

07.07.2011
Motstanderne mot GMO har fått nytt håp etter at EU-parlamentet har vedtatt at det er det enkelte medlemsland som kan si ja eller nei til GMO, melder Økologisk Landsforening. – Dette er viktig og skjer tross sterkt press fra USA om det motsatte, sier daglig leder Reidar Andestad i Oikos – Økologisk Norge.

Gledelig vedtak, sier Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge, her foran kongressbygningen til EU i Bryssel.  Foto: Oikos.


Stor flertall i EU-kommisjonen

Vedtagelsen var svar på et forsøk fra EU-kommisjonen på å få endret reglene, slik at det fremover ville være nettopp Kommisjonen som fikk retten til å godkjenne eller avvise genmodifiserte organismer (GMO).

Hele 548 av 663 EU-parlamentarikerne stemte ja til å avvise Kommisjonens plan og sikra dermed at medlemslandene fortsatte har fullmakt til at forby GMO'er.


EU-kommisjonens forslag er kommet i kjølvannet på flere års forsøk på å åpne markedet for GMO'er. Alle forsøkene på dette har derimot blitt avvist. Der har lenge vært stor folkelig motstand mot genmodifiserte matvarer og en undersøkelse gjort nylig forteller at hele 61 prosent av innbyggerne i EU er uenig i at GMO'er skal fremmes.

 

USA mot GMO-laks

- For ikke så lenge siden vant GMO-motstanderne i USA også en viktig seier, sier Reidar Andestad, og viser til Kongressens nei til genmodifisert laks. Det er opinionen som nå presser politikerne til å ikke gi etter for den store innflytelsen til de store multinasjonale kjemi- og GMO-selskapene som Monsanto og Bayer har, legger han til.  Men samlet er ikke bildet så lyst.  Det har for eksempel vært større økning i areal med GMO-dyrking de siste årene enn økningen har vært i økologisk produksjon, selv om GMO-industien sliter med å dokumentere større avlinger over tid.

 

Les sak om kongressens i USA sitt nei til GMO-laks

 

Annonsører

Samarbeidspartnere