Facebook-vinner: ”10 gode grunner for å spise kunstige e-stoffer””

29.06.2011
Web-plakaten ”10 gode grunner for å spise kunstige e-stoffer” har så langt over 5400 visninger på Oikos – Økologisk Norges Facebook-side. Det er den høyeste responsen Oikos har fått på noen sak på sin Facebook-side.

Gode grunner for e-stoffer?

Folk spørres i oppslaget om å finne 10 gode grunner til å spise mat med kunstige e-stoffer, men de 10 punktene er blanke. Fordi Oikos - Økologisk Norge ikke finner noen gode grunner til å tilsette maten kunstige e-stoffer og anbefaler folk heller å velge økologisk mat.

 

Markedssjef Kristina Alnes har ledet Oikos kampanjen  Heller Ø enn E.  Foto: Oikos


Tankevekker som fungerer

-Det er morsomt med slik respons, sier markedssjef i Oikos - Økologisk Norge, Kristina Alnes, som har ledet kampanjen Heller Ø enn E. Denne web-plakaten gir en kjapt bilde av vårt hovedbudskap under kampanjen, nemlig at det enkle er ofte det beste. Med økologisk mat får vet du hva du spiser og du får ren mat uten kunstige e-stoffer. Dette er en tankevekker som ser ut til å fungere godt og vil bli brukt på noen av de mange arrangementene som Oikos deltar på i løpet av sommeren. - Det er mange som ikke har et bevisst forhold til maten de spiser og vi prøver å bistå med noe informasjon til ettertanke, sier Alnes.


Naturlige produkter?

Matindustrien er under press og det kommer stadig flere produkter merket uten konserveringsmidler eller 100 % naturlige. Noe av dette kan være grønnvasking av produkter som ikke er helt rene, andre et gledelig resultat av bevisste forbrukeres reaksjon på kunstige e-stoffer. Vi ser gjerne at det kommer flere slike produkter og helst at de også er økologiske, sier Kristina Alnes.


Brukes det mange e-stoffer i maten i Norge?

Over 400 e-stoffer er tillatt i Norge i dag for å gi smak, konsistens, farge og holdbarhet til mye av maten vi spiser. De blir alle framstilt på laboratorium, noen med opphav fra naturen mens andre er helt kunstige. Det er ikke enighet om helseeffekten til alle de ulike stoffene. Mange mener likevel at en del av dem er unødvendige, og at vi heller bør spise ferske og rene råvarer, for smakens og trygghetens skyld. I økologisk mat er det tillatt med noen e-stoffer med naturlig opphav.

 

Ernæringsfysiolog Kari Tande Hansen i Oikos - Økologisk Norge peker på hvilke e-stoffer du særlig bør unngå.  Foto: Oikos

 


Advarer særlig mot kunstig farge, søtningsstoffer og konserveringsmiddel

Flere forbrukere, og særlig småbarnsforeldre, har blitt mer oppmerksomme og skeptiske til bruken av tilsetningsstoffer i mat, noe som fører til at næringsmiddelindustrien må tilfredsstille nye krav om mindre tilsetningsstoffer. - Det er gledelig for folkehelsen at utviklingen er slik at næringsmiddelindustrien nå fremmer produkter uten tilsettingsstoffer, sier ernæringsfysiolog Kari Tande Hansen i Oikos - Økologisk Norge. - Flere av tilsetningsstoffene som benyttes i mat kan føre til negative helseeffekter, som allergi, hyperaktivitet og kreft, for å nevne noen. Særlig ber hun forbrukerne være oppmerksomme på e-stoffer som kunstige farge- og søtningsstoffer og konserveringsmidler.

 

Her er linken til Oikos Facebookside

 

Annonsører

Samarbeidspartnere