Færre skadedyr med blomster i åkeren

07.10.2015
Striper av blomster i åkeren kan redusere angrep fra skadedyr betydelig gjennom å bidra til et økt biologisk mangfold, viser nye studier. Slike enkle tiltak kan gi bønder økonomisk gevinst.

Spesielt tilpassede striper av blomster og urter i åkeren kan redusere skadedyrangrep som ellers ville gitt et vesentlig avlingstap. Slike striper kan dermed erstatte bruk av sprøytemidler. Dette viser en ny fagfellevurdert studie som er gjennomført av en forskergruppe ved forskningsinstituttet Agroscope i Zürich.

Større avlinger
– Dermed kan blomsterstripene føre til et større utbytte på åkeren, forteller en av forskerne bak studien, Matthias Tschumi.

© Matthias Tschumi Kornbladbille

Undersøkelsen er en del av prosjektet ”100 nytteblomst-rader”, og forsøket ble utført med høsthvete og den viktigste skadegjøreren, kornbladbille.

Dette er en bille som gnager på bladene på hveteplanten og fører til reduserte avlinger.

Tre meter blomster
Forskerne gjennomførte undersøkelsen på til sammen 25 hveteåkre i fylkene Aargau og Zürich i Sveits. På 10 av åkrene ble det sådd tre meter breie blomsterstriper og 15 åkre ble sådd uten blomster.
De nyutviklede blomsterfrøblandingene bestod av dill, bokhvete, koriander, kamille, kjørvel og fargerike kornblomster og valmuer.

Blomsterstriper i hveteåker. Biologisk plantevern. Hvete med skader av kornbladbille. Tailored flower strips can contribute to a reduction in insecticide use by supporting biological pest control.jpg

Tiltrekker nytteinsekter
Frøblandingen inneholder planter som er kjent for å tiltrekke seg nytteinsekter som marihøner, løpebiller, nettvinger og blomsterfluer som trives på blomstene. Det ble ikke brukt sprøytemidler på noen av forsøksåkrene.

Seksti prosent mindre skader
I åkrene med blomsterstriper var antall kornbladbillelarver redusert med 40 prosent, sammenlignet med åkrene uten blomsterstriper.
I tillegg ble over halvparten av de voksne kornbladbillene fordrevet fra hveteåkrene med blomsterstriper.

Skadene som larvene hadde forårsaket på høsthveten ble redusert med hele 60 prosent når de hadde blomsterrekker i åkeren, ifølge Agroscope-forskerne og kolleger fra universitetet Koblenz–Landau.

Alternativ til sprøytemidler
Forskerne konkluderer med at blomsterstripene er et godt alternativ til sprøytemidler.
– I gjennomsnitt kunne blomsterstripene medføre at skadedyrangrepene falt fra å være over den økonomiske skadeterskelen til å komme rett under den, forklarer Matthias Tschumi til det nasjonale nyhetsbyrået i Sveits, SDA.
I Sveits driver nesten alle bønder med integrert produksjon med redusert bruk av sprøytemidler.

Også i andre produksjoner
Denne metoden fungerer ikke bare med høsthvete og kornbladbiller, men også for å redusere bladlus på potetplanter, forteller forskerne. Resultatene fra forskningen på potetplanter er ikke publisert ennå.

– Dette er ikke et nytt prinsipp. Blomsterstriper har blitt brukt i lang tid i økologisk landbruk og kjøkkenhager i mange land, sier seniorrådgiver i Oikos, Maiken Pollestad Sele. – Det er imidlertid spennende at det nå gjennomføres flere forsøk i stor skala, som ser ut til å kunne gi gode resultater, mener Sele.


Forskningsprosjektet ”100 nytteblomst-rader” er fortsatt ikke avsluttet, og resultatene blir fulgt opp og nøye overvåket. Prosjektet blir nå utvidet til landbruksskoler og gårdsbruk i hele Sveits. Hvis de lovende resultatene fra de første forsøkene gjentar seg, blir blomsterfrøblandingene også kommersielt interessante for bøndene, ettersom de sparer penger på ikke å kjøpe sprøytemidler.

Fra i år er blomsterblandingen tillatt å bruke, og bruken blir subsidiert av Bundesamt für Landwirtschaft (Landbruksdirektoratet). Dette er fordi blandingen tiltrekker seg både pollinerende insekter og andre nyttegjørere. Honning– og villbier og andre pollinatorer får også nytte av blomsterstripene i åkerkantene.

Studien er nylig publisert av det prestisjetunge Royal Society i Storbritannia, i det fagfellevurderte tidsskriftet Proceedings B.

Studien kan lastes ned som PDF

Også forskningsinstituttet FiBL har gjennomført liknende forsøk med gode resultater.

Se også: Nytteinsekter trives med blomsterplanter, Agropub

Kilder:

Tekst: Emma Gerritsen, Maiken Pollestad Sele, Marit G. Wright
Foto: ©Matthias Tschumi

Annonsører

Samarbeidspartnere