Fairtrade i fremmarsj

15.02.2013
Det finnes nå over 1,2 millioner Fairtradebønder og -arbeidere i verden. – Det er gledelig mange økologiske Faritrade produkter i Norge, sier markedssjef Reidar Andestad i Oikos- Økologisk Norge. Særlig gjelder dette produkter som bananer, kaffe, te og sjokolade. Totalt er den globale veksten i Fairtrade på 26 prosent.

Halvparten er Fairtrade og økologisk

Økologisk fortsetter å være den klart hyppigst rapporterte tilleggssertifiseringen for produsenter, spesielt for små produsentorganisasjoner. 54 prosent av Fairtrade-sertifiserte produsenter rapporterer en økologisk sertifisering, inkludert 61 prosent av alle Fairtrade-sertifiserte småprodusenter. Dette er en svak nedgang i andelen fra 2010.

Andel av produsentorganisasjoners sertifisering
Sertifisering Småprod.org. / Plantasjer/
kontrakt-produsenter org. m/ innleid arbeidskraft
Organic 61 % 26 %
Rainforest Alliance 8 % 10 %
Utz 7 % 4 %
GlobalGap 6 % 34 %

Småbøndene er sentrale i Fairtrade

Fairtrade International (FLO) har utgitt rapporten 'Monitoring the scope and benefits of Fairtrade 2012', et kompendium av data og sammendrag av studier og data som ser på effekten av Fairtrade.

- Denne rapporten viser at Fairtrade gjør en forskjell for over en million bønder og arbeidere og deres familier, sier Harriet Lamb, som leder Fairtrade International. - Det omfattende datamaterialet her gir innsikt i våre viktigste styrker, for eksempel vårt arbeidet med småskala organisasjoner, men også de områdene hvor vi trenger å forbedre oss, for eksempel ved å myndiggjøre arbeiderne gjennom en leveverdig lønn, forsetter Lamb.

Topp ti land for antall Fairtrade sertifiserte produsentorganisasjoner
2011
Peru 91
Colombia 82
India 72
Kenya 60
Mexico 52
Sør-Afrika 39
Brasil 37
Bolivia 31
Mauritius 31
Nicaragua 31

Rapporten fremhever viktigheten av småbonde-organisasjoner i Fairtrade-systemet. Ved utgangen av 2011 nådde det totale antall småbønder i Fairtrade-systemet 1,24 millioner med en 26 prosents økning i salgsinntektene fra Fairtradeprodukter.

Fairtrade rapport forside

Viktige oppsummeringer fra rapporten

Det totale antallet produsentorganisasjoner økte 10 prosent, og det totale antallet bønder og arbeidere i systemet økte 13 prosent mellom 2010 og 2011.

Småskalaorganisasjoner rapporterer 30 prosent økning i salgsinntektene fra Fairtradeprodukter, og en 26 prosent økning fra Fairtrade Premium i perioden under vurdering.

Mellom 2010 og 2011 var det sterk vekst i kakao og sukker. Fairtrade Premium serfisering av småskala kakaobønder økte med 89 prosent, og den totale andelen bønder som produserte Fairtradesukker vokste fra 17 600 til 37 200. Dette er de første resultatene av storskala-forpliktelser til Fairtrade fra store sukker- og sjokoladeselskaper.

Fremmer investeringer og innovasjon

Alt fra sukkerbønder i Guyana til bananarbeidere i Ghana dekkes av denne rapporten som er den mest komplette noensinne med informasjon fra 990 av 991 produsentorganisasjoner. Rapporten inneholder over 100 diagrammer og grafer som viser hvor Fairtradebønder og -arbeidere er plassert (øverst er Kenya med 173 800 bønder og arbeidere), informasjon om produksjon og salg, og hvordan produsentene bruker Fairtrade Premium. Det siste gir et sterkt insentiv for småskala bondeorganisasjoner til å investere i næringsutvikling.

Om evalueringsrapporten

Rapporten inneholder også sammendrag av nyere forskning, om virkningene av Fairtrade innen bestemte produktgrupper og land, samt enkelte produsenthistorier.

- Vårt overvåkingssystem og denne rapporten er en del av vår forpliktelse til åpenhet og læring. Dataene viser suksesser, men også - og kanskje enda viktigere - hvor vi kan forbedre oss, sier Kate Kilpatrick, forskning-, evaluering- og læringskoordinator ved Fairtrade International.

Dette er den fjerde utgaven av rapporten siden Fairtrade International begynte å distribuere en full oversikt over systemet. Du kan finne hele rapporten hos Fairtrade her.

Annonsører

Samarbeidspartnere