Farlige giftstoffer i kroppen, tross sunn livsstil!

01.06.2011
Dagens Næringsliv skrev forrige uke om idrettsstjerner som engasjeres for å skape oppmerksomhet rettet mot ikke-nedbrytbare giftstoffer. Prosjektleder og tidligere toppidrettsutøver Stine Lise Hattestad Bratsberg er blant de som har fått sjekket nivået av giftstoffer i kroppen, og forteller at hun ble veldig overrasket over resultatet. Til tross for at hun har levd ekstremt sunt hele livet, hadde hun flere ikke-nedbrytbare kjemikalier i kroppen.
– Det at vi utsettes for så mye giftstoffer vi ikke er klar over og at disse ofte samler seg opp i kroppen vår, er noe alle helsebevisste mennesker bør ta hensyn til, sier Reidar Andestad i Oikos – Økologisk Norge.

Den norske verdensstjernen i golf, Suzanne Pettersen, er overrasket over at så mye giftstoffer hoper seg opp i kroppen, selv om man lever et sunt liv.  Foto:  www.golfaren.no  Det samme gjelder Stine Lise Hattestad som leder prosjektet og som har vært med på samme undersøkelse.Ikke-nedbrytbare kjemikaler i kroppen

Prosjektet er i regi av FN og underorganisasjonen Safe Planet, og målet er å få slutt på bruken av ikke-nedbrytbare kjemikalier, såkalte persistente organiske miljøgifter (pops), som brukes i blant annet sprøytemidler. Idrettsstjernene som deltar i prosjektet skal ta en rekke blodprøver for å analysere innholdet av giftstoffer i kroppen. En av disse idrettsstjernene er golfspiller Suzann Pettersen, og selv om hun ikke har fått sine egne resultater, så synes hun funnene hos Hattestad Bratsberg er veldig skremmende. Pettersen bruker mesteparten av sin tid på golfbanen, og er fullt klar over at banene holdes velstelte med sprøytemidler. - Som idrettsutøver lever jeg veldig sunt, men dette er helt utenfor min kontroll, sier Pettersen.

 

Pops og effekter av det

Safe Planet ønsker å bevisstgjøre både politikere og allmennheten, og håper med det å skape et tryggere miljø for både mennesker og dyr. Pops finnes i mat, dyrefôr, jord, luft og vann, og disse er menneskeskapte forurensninger.  - Dette er et veldig viktig prosjekt for å fremme bedre folkehelse, sier ernæringsfysiolog Kari Tande Hansen hos Oikos - Økologisk Norge.  Hun tror mange gjennom dette vil våkne opp og tenke gjennon hvilke kjemsike farer man blir utsatt for.

 

Annonsører

Samarbeidspartnere