Fedon Lindberg fremmer økologiske matvarer

23.03.2011
Helseguru Fedon Lindberg uttaler til dinmat.no at mange sorter av økologisk frukt og grønnsaker er sunnere enn tilsvarende som er konvensjonelt dyrket. Han mener at økologiske fersken, epler, nektariner, paprika, stangselleri, jordbær, moreller, grønnkål, salat og drue, gir spesielt gunstige helseeffekter.
– Det er viktig at en kostholdsekspert som Fedon Lindberg viser til helsefordeler ved økologisk mat, sier ernæringsfysiolog i Oikos – Økologisk Norge, Kari Tande Hansen. For mange er det logisk at økologisk mat som produseres uten sprøytemidler og ikke inneholder kunstige tilsetningsstoffer er sunnere. Likevel skapes ekstra tillit når noen som Lindberg, som har brukt store deler av livet sitt på å fremme sunn mat, nå anbefaler folk å spise økologisk.

 

 

 

 

 

Inntak av sprøytemiddelrester bør begrenses

Lindberg sier videre at han mener det er lurt å begrense mengden sprøytemiddelrester man får i seg. - Studier på dyr har vist at flere vanlige plantevernmidler blant annet kan være kreftfremkallende og påvirke fruktbarheten, særlig hos menn, sier Fedon Lindberg.

 


Klare helsefordeler ved økologisk mat

Gerd Holmboe-Ottesen, professor ved Institutt for allmennmedisin ved Universitetet i Oslo, uttaler seg også i denne saken. Holmboe-Ottesen mener det er klare helsemessige fordeler ved å velge økologisk dyrket mat. - Studier har nemlig vist at frukt og grønt som har vært dyrket økologisk, inneholder flere antioksidanter enn konvensjonell mat, sier hun. Videre sier hun at animalsk mat som er produsert økologisk inneholder en bedre fettsyresammensetning, med blant annet høyere innhold av omega-3-fettsyrer, enn konvensjonelt produsert animalsk mat.

 

Både Lindberg og Holmboe-Ottesen er enige i at fravær av kjemiske plantevernmidler i økologisk mat fører til økt immunforsvar hos plantene og dermed mindre parasitter. - Vi har flere forsvarsmekanismer mot bakterier og parasitter, fordi disse har eksistert lenger enn mennesket. Men vi har ikke utviklet slike forsvarsmekanismer mot kunstige, kjemiske plantevernmidler, sier Lindberg.

 

 

Økologiske jordbær er sunnere enn konvensjonelle jordbær.

Foto: klimaklubben.noAndre fordeler ved økologisk matprodukjon

I artikkelen fra dinmat.no var det fokus på de helsemessige aspektene ved å spise økologisk mat, men det finnes også flere andre viktige aspekter. - Det handler ikke bare om sunnhet for den som skal spise maten, sier Maiken Pollestad Sele, seniorrådgiver i Oikos - Økologisk Norge. - Det er også klare helsemessige fordeler for bønder som driver økologisk, ettersom de ikke utsettes for skadelige, kjemiske sprøytemidler. I tillegg er det også positivt for dyrene, som får leve så nært opp mot sin naturlige adferd som mulig. - Vel så viktig er det at økologisk matproduksjon er skånsom mot miljøet som helhet, gjennom hele produksjonen, og det er bra for oss alle. Med andre ord, ved å kjøpe økologiske produkter støtter man opp om en produksjonsform der det tas hensyn til miljø, mennesker og dyr i større grad enn i konvensjonell matproduksjon, avslutter Sele.

Annonsører

Samarbeidspartnere