Fisk deg sunn og mett

13.07.2011
Noen hektiske uker syder fjordene av den beste fisken du med god samvittighet, som hobbyfisker vel og merke, kan forsyne deg så mye du vil av. Visste du at makrellen mangler svømmeblære? Derfor må den svømme hele tiden for ikke å synke! Den svømmer med åpen munn for å sile plankton, fiskelarver og småfisk gjennom gjellene. Kanskje det er derfor den så villig biter på krokene våre.

Fisk makrell nå, og ha glede av den utover høsten.
Tekst og foto Wanda Widerøe


Makrell på mange vis

Når du har spist deg god og mett, grillet og stekt, kokt den og spist den kald med pepperotsaus til, er det på tide å gjøre en innsats for vinteren. Lag makrellkaker, eller fileter av fisken, putt disse i porsjonsposer i fryseren og spis sunn fisk i alle måneder med R i. Dette er helt naturlig og veldig sunn mat. Om våren har makrellen et lavt fettinnhold, ca. 3 prosent, mens den makrellen du fanger utover høsten kan inneholde opptil 30 prosent fett, og dermed store mengder omega-3-fettsyrer. Den er også en god kilde til vitamin D og B12.

 

 

MAKRELLKAKER

400 g rent makrellkjøtt
1 dl fløte
1 dl økologisk melk
1 ss potetmel
2 klyper fingersalt
1 finhakket chili, mild
1 ss finhakket bladpersille, økologisk
1 egg, økologisk
brødrasp (lag selv av gammelt brød)

 

Fisken fileteres, skinn dras av og store ben tas ut. Det rene, kalde fiskekjøttet kjøres i kjøkkenmaskinen sammen med saltet og potetmel. Spe med en tynn stråle melk og fløte og kjør til du har en jevn masse. Husk at ingrediensene bør ha samme, kalde temperatur. Ha tilslutt i chili og persille. (Kan droppes.) Ha en bolle med kaldt vann ved siden av deg som du kan dyppe fingrene i, og form fiskekakene med rene hender. Dypp kakene i det piskete egget først, så i brødraspet med salt og pepper. (Du kan også steke makrellkakene uten rasp om du vil.) Legges i varm panne med blanding av smør og olivenolje og gjennomstekes. Servers med en god salat, smørstekte dillpoteter og en smakfull rømmesaus til.

 

 

 

 

Annonsører

Samarbeidspartnere