Fjørfelaget: Økologiske høner har det best

22.08.2011
-Hvis Dyrevernalliansen vil følge sin egen overbevisning, må de formane Rema 1000 til kun å selge økologiske egg. Ingen annen produksjon gir hønene adgang til å sparke i jorda for å lete etter mark, nappe i seg friskt, grønt gras og nyte sola, eller snarere være i skyggen av trær, skriver David Koht-Norbye i Nationen, han er styreleder i Norsk Fjørfelag.
– Det er viktig at Norsk Fjørfelag som skal representere hele fjørfenæringen også løfter økologisk produksjon og stadfester at denne er best på dyrevelferd, sier Reidar Andestad, daglig leder i Oikos - Økologisk Norge. Andestad er bekymret for salget av økologiske egg, etter Nationens feilframstilling av dødelighet blant økologiske høner forrige uke. Saken ble viderepublisert av mange medie, uten at korrigeringen som kom senere ble tatt med.

Også leder av Norsk Fjørfelag, David Koht-Norbye slår fast av økologiske høner har best dyrevelferd. Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge håper at mange merker seg dette. Foto: Dyrevernalliansen.


Inneburing

Nationen på sin side har en stor og flott reportasje i lørdagens papirutgave om hvordan de ulike hønene bor. -I miljøinnredningen skal hønene ha sittepinne, et lite avlukke til å legge egg i, samt et kar til å bade fjørdrakten i. For et utrent øye er dette også det eneste som skiller miljøinnredningene fra de tradisjonelle, små burene som blir forbudt fra nyttår. Burene i miljøinnredningene er riktignok større, men det er også flere høner i dem: Her skal hver høne ha litt mer plass enn en burhøne hadde før - 85% prosent av størrelsen på Nationens avvisside. Noen produsenter har bur med plass til sju dyr, andre bruker store miljøbur, med plass til 40 dyr. Steinar Skogstad, som er eggprodusent, sier til Nationen at han er uenig med Rema 1000sitt forbud mot egg fra burhøns, men tror at etter hvert vil de andre kjedene følger etter.

 

3,9 prosent økologiske høner

Det er om lag 450 eggprodusenter i Norge, en halvering fra 2008 som følge av krav om miljøbur. Høner i tradisjonelle bur utgjorde ved årsskiftet 23 prosent, 38 prosent levde i miljøinnredning, mens 37 prosent var frittgående og/eller økologiske. I fjor var 3,9 prosent av produksjonen økologisk, men det er en nedgang fra året før, da tallet var 4,4 prosent. Det tilsvarer en nedgang på 17 090 høner, skriver Nationen.

 

 

Det koster mer å produserer kvalitetsegg

-Pengene styrer markedet. Folk flest vil ikke betale mer enn nødvendig for mat, skriver Koht. Økologiske egg utgjør fem prosent av den totale eggproduksjonen i Norge. Beklageligvis klarer vi ikke engang å selge dette. Økologiske egg selges derfor også som vanlige egg fra frittgående høner. Pris er viktig for forbrukerne, det er dessverre fasiten for stordelen av matmarkedet. Kvalitet, særegenhet, produksjonsform og opprinnelse er det et fåtall som verdsetter. Det koster mer å produsere økologisk og spesialegg, og med handelens mekanismer med automatisk påslag i alle ledd, blir varene dyrere i butikken, skriver han.

 

 

Denne saken bygger på utdrag av en stor reportasje i Nationen lørdag. David Koht-Norbyes innlegg i Nationen er primært en kritikk av Rema 1000s vedtak om å forby egg fra burhøns, mens vi over har tatt ut teksten som omhandler økologisk produksjon.

 

Annonsører

Samarbeidspartnere