Flere funn av genmodifisert linfrø

26.11.2009
For andre gang på kort tid rapporteres det om GMO-linfrø i Norge. Mattilsynet har på nytt fått varsel gjennom det europeiske meldesystemet RASFF om import av linfrø fra Canada til Norge som er sporforurenset med ulovlig genmodifisert materiale.


Linplanten er en vakker, men en del av de har vært utsatt for genmanipulering, og for andre gang på kort tid, har vi fått et større parti til Norge med GMO-infisert linfrø. Bildet - Wikipedia

47 tonn GMO-infisert linfrø

Denne importen omfatter ca 47 tonn med linfrø, og er importert av Idun Industrier AS i medio september. Disse produktene trekkes fra markedet. Linfrøene er forurenset med en GMO-variant som ikke er godkjent i EU, og dermed heller ikke er helserisikovurdert i EU eller Norge.

 

Ingen matvarer som inneholder genmodifisert materiale er tillatt solgt i Norge, og Mattilsynet vil derfor påpeke dette overfor virksomhetene.

 

Linfrø.  Bilde -Wikipedia  

Idun Industrier AS


Totalt ca 47 tonn av linfrø er importert fra Canada til Norge. Disse varene er distribuert ut til ulike bakerier og omfatter både linfrø og ulike frøblandinger. Varer er sperret på lager og vil trekkes tilbake.

 

Tidligere import av linfrø


Harlem Food AS i Oslo har importert ca 500 tonn med sporforurenset linfrø fram til august i år. Linfrø er solgt videre til bruk i bakevarer og til forbrukerpakninger med linfrø. Varer er tilbaketrukket fra markedet. Analyser foretatt av Veterinærinstituttet bekrefter positive funn av GMO i partiet.

 

Mattilsynets kontroll av genmodifisering (GMO)


Mattilsynet tar stikkprøvekontroller der vi tror risikoen for å finne GMO er størst. Det blir tatt stikkprøver av risikovarer som soya, mais og ris med opprinnelse i land som dyrker genmodifisert mat. Linfrø har til nå ikke vært betraktet som risikoråvare verken i Norge eller i EU.

 

Les hele saken hos Mattilsynet

Annonsører

Samarbeidspartnere