Flere norske tekstilprodusenter med økosatsing?

28.12.2009
Oikos gjennomfører en forstudie for iiS - iisofnorway.com - for å kartlegge mulighetene for å etablere en hel, norsk verdikjede for økologisk ull. Forstudien er finansiert av Innovasjon Norge Rogaland og skal fullføres i januar 2010. Samtidig har Debio og Oikos utredet mulighetene for bruk av Ø-merket på tekstiler og Debio tilbyr nå denne ordningen til norske tekstilprodusenter. Både forstudien og Debios tilbud om bruk av Ø-merket på tekstiler gir gode muligheter for de som ønsker å satse på mer miljøvennlig tekstilproduksjon, sier rådgiver i Oikos, Maiken Pollestad Sele. Vi håper flere enn iiS ønsker å være først ute!, avslutter hun.

iiS jobber for at store deler av kolleksjonene skal bli av økologisk ull og bomull. Foto:iiS

 

Framtida er økologisk - også for tekstiler.

I løpet av de siste 3 årene har det vært stor økning i fokus på bedriftenes samfunnsansvar, inkludert miljøhensyn. Flere har blitt medlemmer i Initiativ for Etisk Handel og gått gjennom miljøsertifisering av bedrift og/eller produkter. Vi har merket stor økning i etterspørselen etter kompetanse på økotekstiler, sier rådgiver i Oikos, Maiken Pollestad Sele. Likevel sitter noen fortsatt på gjerdet, det er det ingen grunn til lenger. Nå har man muligheten til å sertfisere økologiske tekstiler og få Debios Ø-merke på produktene, noe som vil gi god markedsføringshjelp, sier Pollestad Sele. Politikerne sviktet under Klimatoppmøtet i København, så vi må vise dem at vi tar ansvar selv og at de også må gjøre det - nå. Ved bruk av økologiske produkter blir det mindre klimagassutslipp.

 

Ø-merket på tekstiler

Debio som er det norske kontroll og sertifiseringsorganet for økologisk produksjon og foredling, tilbyr nå bruk av Ø-merket også på tekstiler. De som allerede har produkter som er sertifisert av Global Organic Textile Standard (GOTS), kan enkelt få Ø-merket på sine produkter på det norske markedet. Siden GOTS ikke er godt kjent i Norge enda, vil Ø-merking være veldig god markedsføring uten høye utgifter. De som enda ikke har sertifiserte produkter men ønsker å komme i gang med dette kan ta kontakt med Debio eller Oikos.


Oikos hjelper gjerne

Vi har bidratt med råd og hjelp til noen bedrifter som ønsket å begynne å bruke økologisk bomull, bl.a. Pierre Robert Group. I dagligvarehandelen kan man finne knesokker og strømpebukser i økologisk bomull, se mer om det og hvor du ellers kan få tak i økologiske tekstiler her.

 

Økologisk bomullsstrømpebukse

Strømpebukser i økologisk bomull fra Pierre Robert Group. Foto: PRG.

Hvorfor økologisk?

Mange tror at bomull er bra fordi det er et naturfiber, det går knapt an å ta mer feil. Konvensjonell bomull er den verste veksten i landbruket på verdensbasis fordi bruken av sprøytemidler, kunstgjødsel og vann skaper enorme helse- og miljløproblemer. Jeg mener at alle seriøse bedrifter bør slutte å bruke konvensjonell bomull. Bruk av en så skadelig vekst er ikke forenlig med det å ta samfunnsansvar, det må bedriftslederne innse, hevder Pollestad Sele. De fleste tror også at ull er bra og at det ikke er noe særlig forskjell på økologisk og konvensjonelt sauehold. Dersom det ikke hadde vært forskjell hadde regelverk for økologisk sauehold vært overflødig, sier Pollestad Sele. Det er forskjeller når det gjelder fôring, beiting, dyretetthet og medisinering. Se mer info om sauehold her


Siste nytt på tampen av året - Hordaland foregangsfylke

Hordaland er foregangsfylke for økologisk sauehold. Fylkesmannen i Hordaland ønsker å bidra til at økologisk sauehold øker i fylket, derfor innkalte de til et møte rett før jul, der Oikos og Dale of Norway deltok. Vi kommer til å jobbe sammen for at det skal bli mulig for både Dale of Norway, iiS og andre å bruke økologisk ull i sine produkter. Vi håper at flere sauebønder også vil være med, slik at utviklingen kan gå gjennom hele verdikjeden og dermed være stabil. Alle som har interesse kan ta kontakt med Maiken Pollestad Sele i Oikos på info@oikos.no eller tlf. 41 20 22 40.

Annonsører

Samarbeidspartnere