Forbrukermakt og ekte varer

13.02.2012
- Forbrukeren har makta, og har større makt enn du tror. Men det skjer ingen endring uten at forbrukeren endrer sine valg. Mitt inntrykk er at folk vet mer om mobiltelefon enn om mat!, sa den svenske journalisten og forfatteren av bestselgeren ”Den hemmelige kokken”, Mats-Eric Nilsson, på debattmøtet om mat på Høyskolen i Molde lørdag 11. februar, som samlet over 100 matinteresserte tilhørere fra hele fylket.

-Det var en saklig og forsiktig Mats-Eric Nilson som holdt foredrag i Molde og viste til at han var positiv overrasket over endringer som bøkene hans har bidratt med.  Selskaper han tidligere har kritisert har kuttet kraftig ned på sin bruk av helseskadelige e-stoffer.  Men dessverre er hovedproblemet der fortsatt, og forbrukere må bruke sin makt og velge denne maten bort, sa han på Høyskolen i Molde.  Foto: Oikos.

 

Hva inneholder maten vår?

Mats-Eric Nilsson (bildet), svensk journalist og forfatter av bestselgeren "Den hemmelige kokken" fra 2007, slo fast at det finnes en latent matinteresse i folket. I boka avdekket han det systematiske jukset med maten vi spiser, og startet samtidig en folkebevegelse. Hva er det egentlig vi dytter i oss? Han har i alt skrevet 4 bøker som hittil har solgt i mer enn 400 000 eksemplarer. To av disse er utgitt på norsk. I foredraget sydde han sammen budskapet fra sine bøker til en helhet.

 

Forfatter Mats-Erik Nilsson viste til at folk årlig kan få i seg flere kilo med e-stoffer i året og at om en bevist kan en unngå de uønska e-stoffene og bedriftene kan produsere maten uten bruk av disse.  Foto: Bondelaget i M & R

 

Flere e-stoffer godkjent i mat til folk enn til dyr

- Næringsmiddelindustrien i Sverige ble overrasket over boksalget. Det er EU`s livsmiddelverk som godkjenner e-stoffene. Kun 150 e-stoffer er godkjent i hund- og kattemat, mens til menneskemat er det mer enn 300 stoffer som er godkjent, sa Nilsson, og la til at på spørsmål om godkjenningsmyndighetene at hunder og katter ikke kan lese!
Mats-Eric Nilsson fortalte at han er litt forarget på matindustrien, men understreket at forbrukeren har dels skyld i det som har skjedd.


Hva slags ernæring blir det med 14 minutter til middagslaging?

- Vi prioriterer alt annet enn mat. I 1980 brukte folk i Sverige 20 minutter på å lage dagens middag. I 2005 brukte de 14 minutter. Vi holder på å bli redd for riktig mat. All sykehusmat i Stockholm tilberedes på fabrikk. Alt gjøres under ekstreme hygieniske forhold i fabrikk. Maten er innpakket i svart plastemballasje som pasientene av hygieniske hensyn må åpne selv. Maten smaker ikke, og det er helt nødvendig å tilsette mange e-stoffer når maten blir produsert på denne måten. Sesongvariasjon av mat er viktig. Det er for eksempel ikke naturlig å spise ferske bær midt på vinteren. Vi handler med øyene. Hver femte gulrot kan ikke selges på grunn av feil form, sa Nilsson. Hans tredje bok handlet om redselen for riktig mat - maten har fått et ansikt mer enn før.

 

Ja, til ekte varer

Nilsson har vært med og stiftet foreningen "Äkta vara". På sin hjemmeside har foreningen satt opp en rekke kriterier for at mat kan kalles ekte vare, blant annet hvor og hvordan kjøttet er produsert. Forbrukeren har makta, men Nilsson mener det ikke skjer noen endring uten at forbrukeren endrer sine valg.

 

Her finner du nettstedet til Mats-Erik Nilsson äkta vara

 

Denne teksten er laget av Norges Bondelag i Møre og Romsdal som var en av arrangørene til møtet på Høyskolen i Molde på lørdag 11.februar.

Her finner du link til et sjeldent omfattende referat fra møtet og med bilder laget av Bondelaget i Møre og Romsdal

 

 

Annonsører

Samarbeidspartnere