Fordi du bryr deg - Debio fyller 30 år

20.06.2016
Debio runder 30 år i år, og det ble feiret torsdag forrige uke med bursdagsselskap på Bygdøy Kongsgård. Gjestene kunne glede seg over velsmakende økologisk mat og drikke og et 100% vellykket arrangement der både sol, økologiske kjernetropper og kongelig høyet velsignet dagen. Oikos – Økologisk Norge gratulerer, takker for det gode samarbeidet og ønsker lykke til videre!

Vanligvis er det bursdagsbarnet som får gaver på dagen sin, men Debio snudde om på rollene. Fordi du bryr deg er tittelen på boka som er lagd i anledning jubileet. Alle gjestene fikk et eksemplar i gave i forbindelse med arrangementet. Den må sies å være en sjelden blomst i bokflommen, både luktet og føltes annerledes. Boka består av vakre bilder fra det økologiske mangfoldet i vårt langstrakte land, ledsaget av sitater og dikt til glede og ettertanke. Den har allerede fått sin hjemmeside, og kan bestilles der.

Vi siterer: "Fordi du bryr deg er en bok om menneskene bak den nye, norske økologiske bølgen – en feiring av dyrene, plantene og sammenhengene som inspirerer oss til mer bærekraftige valg i våre liv. Boken er for deg som vil bli bedre kjent i landskapet av økologiske og biodynamiske gårder, en liten, men viktig bok til deg – fordi du bryr deg".

I følge Ole Petter F. Berhus, daglig leder i Debio, ligger det flere symbolverdier i bokas utforming. Den er som Debio, firkantet og rettskåret, ryggen er transparent som symbol på åpenhet og ikke minst er boka liten men stor nok.

Bygdøy Kongsgård
Gjestene ble ønsket velkommen og fikk smake på upasteurisert og ureist melk rett fra fjøset og skiver med brunost fra Omang Søndre dekorert med kløver og kronblader fra ringblomst. Rent Mel hadde bakt brødet. Øl fra Kolonihagens bryggeri fristet også i solveggen. Forvalter Jan Tore Sørsdal fortalte om kongsgårdens historie, effektfullt avbrutt av rautende og nysgjerrig kuflokk på vei inn til melking og litt etter, transport av kalver i beitepatruljen til Bogstad for landskapspleie.

Vi kan takke Carl Johan for at kongsgården er som den er. Han kjøpte den daværende ladegården i 1836 og bestemte at området skulle utvikles til park og friluftsområde for byens befolkning. Han har også æren for Djurgården i Stockholm. Folkemuséet tok over driften av Bygdøy Kongsgård i 2004. Omleggingen til økologisk drift startet med en telefon fra Emil Mohr i 2007 og i 2011 ble den første literen med økologisk melk høytidelig overrakt til Kongen i statsråd. Sørsdal kunne til gjestenes glede, fortelle at både melkemengde og avlinger hadde gått noe opp etter omleggingen.

Formidling
Kongsgården har 16 ansatte. I tillegg samarbeider de med Kirkens Bymisjon i prosjektet Unikum AS som gir jobb til personer på arbeidsmarkedstiltak. Frivillige kan også være med å hjelpe til. Med 2000 mål totalt hvorav 740 dyrka, mange historiske bygninger og veier som skal vedlikeholdes og ikke minst planer om å starte opp med nye aktiviteter, er det rom for mange hender.

Kongsgårdens tre hovedoppgaver er formidling av landbruk, formidling av gårdens historie og formidling av naturverdiene. Området har to naturreservater, og målet er mangfold - både biologisk og av aktiviteter. I mai hadde de hver dag besøk av tre grupper fra skoler og barnehager, og totalt 4.000 besøkende. Det er rekord.
Gartneriet er under oppbygning og det planlegges kafé som skal servere mest mulig mat og drikke fra egne råvarer. Intet er bedre enn ureist. Produkter fra dyreholdet selges allerede fra gården, og egen melk foredles i liten skala bla annet til yoghurt, rømme, smør og ferskost. Tanken om å utvikle dette videre, har vært tenkt og TINE har luktet på muligheten.

Kronprins
Marianne Leisner som er prosjektleder for Gartneriet, fortalte om det spennende som skjer her. I bakgrunn summet biene som ble stelt av hvitkledde røktere på kurs. H.K.H Kronprins Haakon fulgte interessert med og fikk deretter hjelp av Knut Vasdal fra Skien med planting av epletreet med det velvalgte navnet Kronprins. Knut fordelte medbragt foredlet kugjødsel med hendene, noe som fikk kronprinsen til å ymte frampå om å bruke spaden, men det fant ikke Knut nødvendig. Ellers lurte Haakon på om treet ville gi gode epler, og takket Knut vennlig for all hjelp med plantingen. Kronprinsen ble også med på fotografering og neste del av programmet.

Trang fødsel
Veien var kort fra Gartneriet til Gamle Landbruk, bygningen som ble oppført som landbruksmuseum og er bevart uendret siden den gang. Her fortalte Emil Mohr, nestor i økomiljøet og daglig leder for DebioInfo, anekdoter fra Debios unnfangelse og muligens premature og trange fødsel, oppvekst og nær døden-opplevelser. I motsetning til det vi er vant med fra barns utvikling, startet Debio sitt ungdomsopprør allerede fra første dag. Kanskje ikke så rart, når foreldrene, i iallfall fedrene, var "rufsete personer med langt hår og skjegg".

Noe av grunnlaget for Debios suksess var at de klarte å samle alle driftsformene om en standard. Norge ble det første landet i Europe med en felles kontrollordning for økologisk mat. I 1987 fikk vi en hjemling av øko-begrepet og fra 1994 ble begrepet "økologisk" klart definert gjennom Norges tilslutning til EØS-avtalen. Poteter kunne ikke lengre markedsføres som "pseudo-økologiske" fordi det ikke var brukt sprøytemidler til å svi ned riset, og analyseresultater av produktet var ikke lengre en måte å definere et produkt som økologisk på.

Emil Mohr nevnte spesielt Roaldsøy-utvalgets sentrale rolle. De ble oppnevnt av LD i 1989 og foreslo omleggingstilskuddet og pekte på betydningen av et skikkelig regelverk. Anders Een spilte også en viktig rolle da han bidro til at Debio ble invitert med i myndighetenes utredning av hvordan økologien skulle implementeres i Norge.  Det var ingen selvfølge, men trolig helt avgjørende for den videre utvikling. I følge Bernhus hadde Mohr en visjon, og det var å gjøre Debio overflødig.  Det ligger foreløpig langt fram i tid, men fødselsdagen bar bud om at det fortsatt er målet.

After Farming
Etter Mohrs innlegg presenterte Bernhus boka som gjestene fikk i gave, med tro på at forsamlingen sammen ville skape energi og idéer sammen i nye 30 år. - Å produsere mat basert på egne ressurser er det viktigste, og der er nettopp det økologi handler om. Han framholdt også hvor viktig det er å akseptere ulikheter i landbruket og ikke bruke energi på intriger og maktspill.

Før ferden gikk videre fra Bygdøy til After Farming på Kolonihagen ble det servert mat fra Terra Magica, introdusert av Camilla Wilse. Stein Torleif Bjella sang viser fra Øvre Ål med tydelige budskap som slo an i forsamlingen. Etterpå kunne de som ville, hygge seg på Kolonihagen der det ble servert velsmakende ost, god drikke og ikke minst ord til ettertanke, latter og tårer, fra Jon Schau om det å være "økoUlogisk" og å tørre å vise hvem vi er. Egentlig.

Det vanket også godord og gaver og ikke minst framføring av kjærlighetsdiktet om Hr Manet og Fr Brennesle. Som sluttord for dagen sitere vi en Angus-bonden som innledet med å presentere seg som et offer for Debio, men som med bakgrunn i et langt og tett samliv kunne konkludere: - Jeg må nesten si jeg har blitt litt glad i dere!

Les mer om arrangementet i Nationen her

Tekst: Jens Petter Homleid
Foto: Marit G. Wright

Annonsører

Samarbeidspartnere