Foreslår forbud mot ugrassprøyting

13.06.2014
19. juni skal kommunestyret i Randaberg kommune i Rogaland behandle et forslag om forbud mot ugrassprøyting på kommunens arealer. – Et slikt forbud vil være svært positivt og vil være en miljøkommune som Randaberg verdig, sier seniorrådgiver i Oikos - Økologisk Norge, Maiken Pollestad Sele.

Randaberg kommune bruker – akkurat som i de aller fleste kommuner i Norge – kjemisk-syntetiske sprøytemidler for å holde ugras i sjakk på kommunale arealer.

– Slik sprøyting er slett ikke nødvendig, sier seniorrådgiver Maiken Pollestad Sele i Oikos - Økologisk Norge. – Det finnes flere andre metoder som er mer miljøvennlige enn å bruke sprøytemidler.

Inspirert av Eidsberg kommune

I april i år skrev vi på oikos.no om Eidsberg kommune som allerede har vedtatt forbud mot ugrassprøyting.

­­– Inspirert av oppslaget jeg leste på deres hjemmesider om Eidsberg kommune som forbyr giftsprøyting, har jeg nå laget en interpellasjon som jeg skal fremme i kommunestyret i Randaberg kommune i Rogaland den 19. juni 2014, skriver kommunestyrerepresentant og gruppeleder Kristine Enger (AP) i en e-post til Oikos. – Håpet er at vi kan få til det samme her, skriver Enger.

Giftfritt er mulig

På spørsmål fra gruppelederen, har teknisk sjef Jorunn Bogevik svart at Randaberg kommune i dag bruker sprøytemidler på kirkegårdene, på torget og rundt pumpestasjoner, men ikke i barnehager. Hver  vår er bygdas skoleelever med og planter ut tusenvis av blomster og urter på torget i Randaberg sentrum.

– Kommunen har et ansvar for ugressbekjempelse på egne areal, ikke bare for at det skal se pent ut, men også for å hindre ugrasspredning til omkringliggende områder, heter det i interpellasjonen.

Blomsterjenter og salatbed i sentrum - Randaberg kommune foto Ove Tennfjord– Vi kan slutte å sprøyte, men må først legge om til andre metoder for ugrasbekjempelse.

Det er fullt mulig å holde ugraset i sjakk uten bruk av gift.

Midt i matfatet

Randaberg kommune, som ligger «midt i matfatet» i matfylket Rogaland, har en god miljøprofil. Kommunen sitt slagord er "Sammen skaper vi den grønne landsbyen".

– Vi bør derfor ha som ambisjon å ligge i forkant og å være føre var, skriver Enger i forslaget til kommunestyret.

– Et vedtak om at det ikke skal brukes kjemiske sprøytemidler på kommunale areal i Randaberg vil gi tyngde til miljøsatsingen og skape mer bevissthet i kommunen, mener seniorrådgiver Maiken Pollestad Sele.

–Vi i Oikos - Økologisk Norge håper virkelig at forslaget får flertall i kommunestyret og at flere andre kommuner kan la seg inspirere til å fatte liknende vedtak, avslutter Sele.

Les om Eidsberg kommunes vedtak HER.

Miljøkommunen Randaberg finner du HER.

Annonsører

Samarbeidspartnere