Første barnehage med gullmerke!

23.10.2013
Nord-trønderene slår til igjen. Ikke før er Økoveka over, så kommer en ny gledelig øko-nyhet: Barnas Moa i Levanger er første barnehage i landet med serveringsmerke i gull.

Oliver og Luna er stolte over at barnehagen deres har fått gullmerke for økologisk mat! Her sammen med daglig leder Knut Thomas Johansen. Foto: Trym Helbostad, Debio.

Barnehagen har over 90 prosent økologiske matvarer i sin servering, dette kvalifiserer altså til gull! Barnas Moa har over tid hatt fokus på kosthold og begynte prosessen med å bli sertifisert da de ble kjent med de nye serveringsmerkene til Debio, forteller Knut Thomas Johansen.

Økologiske omgivelser og tre økomåltider om dagen

Borgsmoen gård som barnehagen ligger på, er allerede sertifisert økologisk. Det var derfor naturlig å bringe dette videre inn i barnehagen. Foreldrene er villige til å betale en høyere kostpris og får økologisk mat til ungene fem dager i uken, tre måltider hver dag: frokost, varm lunsj og ettermiddagsmåltid.Barnas Moa barnehage

Hønene er drivkraft for økologisk grønnsaksproduksjon

- Vi vil gjerne ha mer egenprodusert økomat, forteller Knut Thomas Johansen i Barnas Moa. - Vi har derfor hatt et prosjekt med Norsk Landbruksrådgivning for å etablere grønnsakshage. Nå vil vi gjerne ha en fast kjøkkenhage på et passelig stort areal, og vi har gode erfaringer med å involvere barna i dyrkinga fra tidligere, fortsetter Johansen. - Da blir det mer sesongbasert og ungene lærer om det, sier han. - I tillegg har vi høner som er sertifisert økologiske, og de trenger også økologisk fôr, smiler Johansen. Så hønene er en drivkraft for mer egenproduksjon? - Ja, det er de, for vi vil også redusere matsvinn og da kan vi fôre hønene med rester, sier Johansen. Det blir en fin del av det pedagogiske opplegget, altså, læring om dyrking, sesongbasert mat og kretsløp.

Oikos - Økologisk Norge gratulerer Barnas Moa med gullmerket og gir dem et års medlemskap i Oikos inkludert magasinet Ren Mat, til videre inspirasjon!

Nettside: www.barnasmoa.com

Annonsører

Samarbeidspartnere