Forsvaret sier nei til transfett og ja til økomat

24.01.2011
Forsvaret vil fra 1. januar 2011 ikke kjøpe inn mat og produkter som inneholder industrielt modifisert transfett og palmeolje. De stiller også krav til sine leverandører om at de skal kunne levere økologiske produkter, skriver Agropub.
- Helst vil vi også unngå all palmeolje helt, men vi sier i alle fall nei til den som ikke er bærekraftig. Kravene til våre leverandører er en del av Forsvaret sin satsing der vi vil ta vår del av miljø- og samfunnsansvaret, sier Pål H. Stenberg ved Forsvarets logistikkorganisasjon.
- Det er gøy når Forsvaret viser at de er opptatt av å forsvare soldatenes helse, nå venter vi at flere virksomheter følger etter og stiller lignende krav ved sine matinnkjøp. Aksepterer norske sykehus transfett i sitt kosthold?, spør Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge.

Fra høyre: Pål Stenberg, Forsvarets logistikkorganisasjon sammen med andre fra Forsvaret på seminar om økologisk mat. Nå forteller Stenberg at avdelinger i Forsvaret kutter ut bruk av helseskadelig transfett, samtidig som de stiller krav om at alle leverandører også må kunne levere økologisk mat. Foto: Oikos.

Vil unngå skadelige produkter

- Vi vil unngå produkter med skadelig palmeolje og industrielt modifisert transfett. Leverandørene skal også kunne tilby økologiske produkter, pluss at de vil øke sin andel med fairtradeprodukter. I år skal 5 % av maten i forsvaret være økologisk, i 2012 blir det 15 %.

- En viktig grunn til at vi stiller så strenge krav til våre leverandører er at vi vil sørge for at våre sluttbrukere får best mulig beskyttelse mot skadelig innhold i mat, sier Stenberg.

Han legger til at Forsvaret har fokus på bruk av bærekraftige produkter, og ber leverandørene beskrive produktutvalg av truede arter, jamfør eksempelvis WWFs fiskeguide for truede arter.

 

Sølvi Johannessen, kjøkkensjef ved Ørlandet Hovedflystasjon fører an med krav om sunn mat som gjerne også skal være økologisk. Foto: Forsvaret

Bærekraftig landbruk

-      At vi har fått lov å være med på prosjektet "Økologisk mat i Forsvaret" har før til at vi er blitt mer bevisste på bærekraftig og økologisk landbruk og ikke minst tilsetningsstoffer i maten, sier kjøkkensjef ved Ørlandet Hovedflystasjon, Sølvi Johannessen.

Hun legger til at de også har fått øynene opp for å servere mat etter sesong (årstid).

 

Det meste av teksten over er utdrag av artikkel hos Agropub.no, les hele saken her

 

Her kan du lese om stor avtale for levering av økologisk melk til danske soldater

Annonsører

Samarbeidspartnere