Fortidas kornsorter som vårt daglige brød

11.08.2010
Nye gamle kornsorter som emmer, spelt, enkorn, svedjerug og nakenhavre har unike dyrkings- og ernæringsegenskaper som er tapt i de moderne kornsortene. Sortene egner seg godt til økologisk dyrking. Dette var tema under fagdagene om alternative kornsorter og økologisk dyrking som ble holdt på Hadeland 6.-7. august. Deltakerne fikk god faglig påfyll i tillegg til et matnyttig bakekurs med en tysk handverksbaker.

Tekst og foto: Jon Magne Holten, jon.magne@oikos.no

 

Fagdagene foregikk på gården til økobøndene Kristin og Johan Swärd på Brandbu på Hadeland, med bølgende jordbrukslandskap rundt, Randsfjorden i bakgrunnen og strålende sommervær. Foredragene foregikk inne på det store gamle stabburet hvor Johan også har et eget møllerom med steinkvern og melsikt. Johan Swärd er kjent som foregangsperson for de gamle kornsortene i Norge, og har en egen bruksgenbank med vel 30 kornsorter.


Klikk her for å se alle bildene fra økologi-samlinga på Hadeland:

 

Fredag startet med foredrag om viktigheten av ei levende matjord med et rikt mangfold av mikroorganismer. Øystein Haugerud som er leder for Levende matjord-prosjektet hos Fylkesmannens landbruksavdeling i Buskerud fortalte her om hvordan kompostte som ble tilført åkre i vår allerede denne sesongen har ført til et påviselig rikere jordliv og større mangfold av jordorganismer.


Johan Swärd hadde så ei omvisning på gården for å vise alle kornåkrene og kornsortene han dyrket: spelt, svedjerug (kan bli over 2 meter høy!), enkorn, emmer, landhvete, nakenbygg og nakenhavre med flere.


Les mer: Renessanse for gamle hvetearter (Agropub)

 

Jordforsker Berit Swensen i Vitalanalyse og tilknyttet Levende matjord-prosjektet fortsatte med å snakke om dyrkingsmetode og ernæringskvalitet.

Bakst av gamle kornsorter

På kvelden ble rug-grøpp for lørdagens baking satt til bløtlegging. På lørdag gikk mye av tida til å lære baking med gamle kornsorter av den tyske handverksbakeren fra Dinkelbakeriet i Bergen. Fingerspitzgefühl kan være et stikkord for bakehandverket. Her blir det kun bakt av det som brød skal lages av: mel, gjær, vann og salt. Temmelig fjernet fra industribakerienes tilsetningsstoffer og maskinbaking... Klikk på lenka under for å se fotogalleriet fra fagdagene.

Taler Roma midt imot
Seniorforsker og forfatter Ane Bodil Søgaard fra Danmarks landbruksuniversitet og mangeårig økolog fortalte om sammenhengene mellom dyrkingsmåte og matkvalitet. Kort sagt har økologiske planteprodukter mer tørrstoff og mer antioksidanter enn de konvensjonelle produktene.


Ane Bodil Søgaard har blant annet gitt ut boka "Hvad er det du spiser?" om økologi, mat og helse. Les mer om boka hennes her.


I sin nyeste bok "Mælk og sundhed - Hvad er det, du drikker?" skriver forfatterne Troels V. Østergaard, Ane Bodil Søgaard og Karen Østergaard:


«Landbruket og meieriene, som har sterke forbindelser til myndighetene, gjør det de kan for at melkeforbruket ikke skal gå ned».


«Det er ikke ukjent at en industri kan forkludre den offentlige debatten med egne forskningsresultater. Det er mange måter å jukse med vitenskapelige undersøkelser, slik at de viser det man ønsker».


«Meieriene og landbruket har svært stor makt i det politiske systemet og skal nok klare å hindre at for eksempel Sundhedsstyrelsen endrer anbefalingene sine i melkefri retning».


Den danske boken om melk har møtt sterk kritikk fra forskere og myndigheter i landet. Du kan lese mer om denne debatten hos videnskab.dk, på deres temasider om melk.


Klikk her for å se alle bildene fra økologi-samlinga på Hadeland:

 

 

Annonsører

Samarbeidspartnere