Fortsatt vekst i økobomullsproduksjon

17.01.2011
Veksten i verdens produksjon av økologisk bomull fortsatte i 2009-2010 sesongen, skriver Ecotextile News. - Dette er veldig gledelig, sier rådgiver i Oikos- Økologisk Norge, Maiken Pollestad Sele. - Moteindustrien er ekstremt trendforkusert, dermed kan det lett snu, mener Sele.

 

Fortsatt interesse og etterspørsel

 

Ifølge seniordirektør i Textile Exchange, LaRhea Pepper, har tekstilprodusenter, forhandlere og forbrukere, og enda viktigere, bønder, signalisert fortsatt interesse for økobomull på tross av finanskrisen og dens medfølgende ekstra risiko. Det er viktig å ikke hvile på laurbærene selv om det er fortsatt vekst, sier Liesl Truscott i samme organisasjon, som er hovedforfatter av rapporten. - Vi må fortsette å styrke integritet i produksjon, sertifisering og prosessering, sier Truscott.

- Jeg håper at de som har satset på økobomull har fått med seg alle de gode argumentene og de positive effektene av denne produksjonsformen, sier hun. Dersom noen har satset bare fordi det er trendy nå og slutter med det, vil det kunne få veldig negative ringvirkninger, særlig for de fattigste bøndene, sier Sele. - Forhåpentligvis vil de fleste i mote- og tekstilindustrien se på bruk av økobomull som en del av sitt samfunnsansvar, og heller ønske å øke andelen heller enn å slutte med det, sier Sele. Hun fortsetter med å oppfordre alle til å være bevisste forbrukere, slik at det vil være godt grunnlag for at industrien fortsetter med økobomull.

 

Økologisk bomullsstrømpebukse

Pierre Robert Group er en av aktørene på det norske markedet som har produkter i økobomull og som har signalisert at de har fått god respons fra forbrukere. PRG vil fortsette med økobomull, produktene produseres i Tyrkia med sertifisering av Global Organic Textile Standard (GOTS). H&M sier det samme, de har fått så god respons at de også har tatt inn økologisk kosmetikk. Foto: PRG.


Mer om hvorfor det er viktig å velge økologisk bomull her.


15 prosent vekst - 1.1 % av totalen

Ifølge den femte årsrapporten fra Textile Exchange (tidligere Organic Exchange), har produksjonen av økologisk bomull økt med 15 % i 2009-10-sesongen. I 2008-09 var produksjonen på 209,950 tonn, men s den i 2009-10 hadde vokst til 241,276 tonn, hvilket utgjør rett over 1.1 millioner baller. Arealet er 461,000 hektar.
Økobomull utgjør nå 1.1% av den globale bomullsproduksjonen, og sektoren har sett en vekst på 539% i løpet av de siste fire årene fra 2005-06, da bare 37,000 tonn ble produsert. Lignende sterk vekst er forventet også i kommende sesong, i følge rapporten.

 

274 000 bønder og 23 land

Tajikistan er det siste landet på listen over økobomullsprodusenter. Økologisk bomull produseres nå av 274 000 bønder i 23 land. India er det landet som fortsatt produserer mest, for tredje år på rad. De står nå for over 80% av økoproduksjonen globalt, og de økte sin produksjon med 37 % i siste sesong. Syria rykket opp fra tredje til andre plass og Tyrkia ed fra andre til tredje. De andre landene er: Kina, USA Tanzania, Uganda, Peru, Egypt, Mali, Pakistan, Burkina Faso, Israel, Benin, Paraguay, Hellas, Tajikistan, Senegal, Nicaragua, Sør-Afrika, Brasil og Zambia.Lagre

 

 

Alt solgt

 

Alt som ble produsert i 2008-09 er solgt og mye av dette årets avlinger også. Dette indikerer at de som ønsker å sikre seg økobomull til sine kolleksjoner må legge sikker tilgang til råvaren inn i sine planleggingsstrategier nå, helst ved å inngå avtaler om framtidig levering, råder Truscott. Det globale salget av økologisk bomull og -interiørtekstiler toppet seg med 4.3 milliarder dollar i 2009.

 

Mer info: textileexchange.org

 

Annonsører

Samarbeidspartnere