Fosfatfri mat i fremtiden?

23.12.2010
Forbrukerrådet har anmeldt fiskeindustriens bruk av fosfater i fisk. Slik behandling av mat viser hvor liten respekt matvareindustrien har for gode råvarer. Så lenge de kan tjene penger har de ingen skrupler med å tilsette maten kjemiske forbindelser som slett ikke er til forbrukernes beste, skriver forsker Anne-Kristin Løes ved Bioforsk Økologisk i Klassekampen.

Frilandsgris hos Grøstad Gris hygger seg ute, når den skal bli til økologisk kjøttmat er det ikke lov å tilsette fosfat for å kunne pumpe vann inn i kjøttproduktene. Foredla konvensjonelle kjøttprodukter inneholder ofte fosfat og lurer lett kundene på vekta, dette reager Anne-Krstin Løes ved Bioforsk Økologisk på. Foto: Grøstad Gris.

 

 

Med fosfat kan en pumpe inn vann

Fisken har stått i søkelyset nå, men de samme fosfatene brukes i kjøttvarer, og er forklaringen på at en uøkologisk bayonneskinke er omtrent dobbelt så stor som en økologisk fra Grøstadgris. Med fosfater kan man pumpe kjøttet fullt av vann, og pålegget holder seg saftig mye lenger. Det er jo praktisk, men er det sunt?

 

Flere fordeler med økologisk mat

Den som vil unngå kjemiske tilsetninger i maten bør kjøpe økologisk. I økologisk mat tillates det bare et fåtall E-stoffer - nærmere bestemt 49. Til sammenlikning kan uøkologisk mat pyntes opp med ikke mindre enn 370 E-stoffer. De fleste stoffene som er tillatt i økologisk mat er av naturlig opprinnelse, som vanlig salt og fortykningsmiddel av johannesbrød. Kunstig farge, søtningsmidler, aromastoff og konserveringsmidler er generelt forbudt i økologisk mat.

 

Forsvaret går foran 

Det norske forsvaret viser vilje til nytenkning: Fra januar 2011 skal alle produkter med palmeolje fjernes fra forsvarets menyer. Samtidig tar de i bruk 5 prosent økologisk mat i kantinene, med sikte på å komme opp på 15 prosent økologisk i 2012. Når store matkunder gir slike signal må leverandørene reagere. Hurra for virksomheter som tør å gå foran og vise vei mot et sunnere samfunn!

 

Anne-Kristin Løes,

Bioforsk Økologisk, Tingvoll

anne-kristin.loes@bioforsk.no

 Kopi av innlegg i Klassekampen 22.12.10

 

Les om Oikos' oppfordring til Forbrukerrådet om å følge opp fusk med kjøtt slik de følger opp fusk med fisk.

Annonsører

Samarbeidspartnere