Fra Matmagasinet Nord til Ren Mat

06.04.2011
Wanda Widerøe er av Oikos, Økologisk Norge sitt hovedstyre, konstituert som redaktør for de neste numrene av bladet Ren Mat. Hun har tidligere vært redaktør i SAS Magasinet og Perspektiv. Før det var hun i mange år redaktør og informasjonssjef i Skiforeningen, og fra 2008 til 2010 var hun redaktør i Matmagasinet NORD. Mandag begynte hun i Ren Mat.
- Dette blir morsomt, det er prime time for økologiske råvarer og levesett! sier hun.

Wanda beskrives av andre og av seg selv som idérik, arbeidsom, rask, selvstendig, engasjert, ivrig, pliktoppfyllende, blid - noe direkte og egenrådig. Hun er interessert i friluftsliv, sanking, matlaging, gjenbruk, (veving, strikking, sying) litteratur, musikk, reising og bridge. Hun har gått Spania fra øst til vest, og forøvrig er hun hengiven bestemor til tre.

 

Vi har stilt henne noen spørsmål

Er du opptatt av hvordan maten vår skal være?

- Ja!  Mer enn normalt, tror jeg. Vi er heldige i vår familie; det er lett for oss å velge "økologisk". Mye av maten vi spiser er selvhøstet, selvfisket, selvskutt, selvplukket og laget fra bunnen av uten tilsettingsstoffer, sier Wanda. -  Små som store vokser, og har vokst opp, på mye naturlig og ren mat. Jeg er også engasjert og opprørt over den rovdriften som skjer på naturressursene; overfisket, oppdrettsnæringen, uverdig husdyrhold, at vi i den rike verden kaster så mye mat som andre trenger, kortsiktig gevinster ved overforbruk av kunstige gjødnings- og sprøytemidler - listen er lang. Det er nok av utfordringer i en virkelighet full av paradokser, sier hun.

Hva er viktig for deg?  Hva står du for?

- Engasjement. Nærhet. Til mennesker, dyr og natur.  Det du elsker vokter du, verner om og pleier.

Hva er kjernen av erfaringer du har med deg inn i Ren Mat og Oikos?

- Evnene til å løfte frem positive personer og saker som får verden til å gå framover. Mye av journalistikken i dag er tom, forgjengelig og innholdsløs. Jeg har med glede søkt meg tilbake til foreningslivet igjen i håp om at det her er en "friere" presse, ikke så styrt av markedskreftene. Det som skjer i regi av Oikos er viktige saker som fortjener plass.  Jeg tror også jeg har en evne til formidling, til å få folk til åpne seg, til snakke om det som opptar dem, til å dele sine erfaringer med leseren. Jeg har i min tid som redaktør også vært så heldig at jeg har fått forme en del magasiner, bygge dem fra bunn av.  Dette er en nyttig erfaring å ta med seg i arbeidet med Ren Mat. 

Hva er det som har skapt det store natur- og matengasjementet hos deg?

- Det spørsmålet har jeg tenkt mye på. Jeg hadde kunnet utrettet mirakler om jeg visste svaret på det! Hvorfor er noen opptatt av dette og andre ikke? Det har mye med oppvekst og miljø å gjøre, tror jeg. Vi er vanedyr. Derfor er foreldrerollen så viktig. Eksemplets makt. Jeg var vel heldig i valg av mine foreldre ...

Hvordan opplever du økologi og økologisk mat og landbruk i media?

- Generelt er det prime time for økologiske råvarer og et sunnere levesett. De som har skjønt dette må fortsette å være synlige. Det var fristende å takke ja til denne jobben fordi Oikos er flinke til å få sine saker på luften. Media vil ha sensasjonene, Oikos bidrar til å avsløre juks og fanteri. Det blir kanskje ofte litt skremselsjournalistikk, men kan hende er det det som må til. De som er seriøst opptatt av økologi må kanskje bli flinkere til å forstå utfordringene forbrukerne står overfor. Den store utfordringen er nå fram til dem som tror vi kan fortsette å forbruke, for ikke å si misbruke, verden slik vi gjør i dag. Jeg er nemlig overbevist om at absolutt alle kan bidra i riktig retning. Særlig vi som bor i rike Norge. Vi kan være et foregangsland - hvis vi vil. At jeg kan gi mitt lille bidrag i riktig retning inspirerer meg. Slik det inspirerer alle de andre ildsjelene som setter dette på agendaen. Hvis vi ser og hører godt etter, går det nesten ikke en dag uten at dette er et tema.

Hva kan vi forvente oss av endringer i Ren Mat?

- Går det som jeg håper vil Ren Mat på nyåret fremstå i ny drakt, på en slik måte at budskapet når ut til langt flere enn de som er så heldige å motta Ren Mat i dag.  Hver eneste sak som har stått på trykk i Ren Mat er viktig og nødvendig og  burde hatt langt flere lesere.

 

Drømmereisen? 

- En rundreise i Norge med besøk hos alle entusiastene som driver matproduksjon, på tross av alt mulig. En reise til Cuba i julen gav dessuten veldig mersmak på ytterlige kjennskap til Cuba, både som økologisk og politisk fenomen. Cuba går en utrolig spennende tid i møte.

 

 Det gjør tydeligvis også magasinet Ren Mat.

 

Intervjuet er laget av Reidar Andestad, reidar@oikos.no

 

Annonsører

Samarbeidspartnere