Frankrike vil doble øko-areal

04.12.2013
Øko-arealet i Frankrike skal dobles innen 2017 for å tilfredsstille etterspørselen etter økologisk mat med lokal produksjon, ifølge landbruksministeren i Frankrike, Stepane Le Foll.

Største i Europa

Frankrike er EUs største landbruksprodusent, og økologisk landbruk har ekspandert raskt de siste årene. Likevel er økologisk foreløpig bare en nisje, med 1 million hektar, eller 3,7 prosent av landbruksarealet.

Dette ønsker Frankrikes landbruksminister å gjøre noe med. - Forskning, opplæring i dyrketeknikker og å få mer økologisk mat i butikker, er tiltak det skal satses på for å nå en dobling av produksjonen, sa landbruksminister Stepane Le Foll. - Vi skal utvikle på en slik måte at vi øker volumet samtidig som vi beholder kvalitet, sa ministeren.

Øker subsidiene

Markedet for økologisk mat i Frankrike utgjorde 4,17 milliarder euro i fjor, skriver Reuters. Økonomiske nedgangstider har sinket utviklingen i forhold til tidligere år, men salget økte likevel med 6,6 prosent i fjor.

Regjeringen planlegger å øke subsidiene til økologiske bønder til 160 millioner euro i året i gjennomsnitt i perioden 2014-2020, sammenlignet med 90 millioner euro i fjor. Dette håper de vil øke antallet økobønder, som er 25 000 nå.

Importert økologisk mat dekket 25 prosent av etterspørselen i fjor, det var en nedgang fra 32 prosent i 2011, ifølge the French organic food agency.

Mål for storkjøkken

For å sikre et marked for franske økoprodukter, vil regjeringen at storkjøkken skal sette seg et mål om 20 prosent økologisk i deres menyer.

Kilde: Reuters

Annonsører

Samarbeidspartnere