Genmodifiserte avlinger feilslått i India

31.08.2012
En ny rapport konkluderer med at genmodifiserte avlinger ikke har hjulpet indiske bønder. I følge avisen The Hindu Business Line, er den parlamentariske landbruks-komiteen bak rapporten svært kritisk til bruken av genmodifiserte avlinger (GMO) i landet.

Bøndene har ikke noe valg

Det tok den parlamentariske landbrukskomiteen mer enn tre år å forfatte rapporten om GMO i India. Det er spesielt genmodifisert bomull som ifølge rapporten viser seg å være feilslått. Komiteen besøkte blant annet Vidarbha-regionen i sentrale India for å studere genmodifisert bomullsproduksjon. Bøndene i området har ikke mulighet til å bytte tilbake til tradisjonelle typer bomull på grunn av frømangel. I følge Ecotextile News kunne formannen for komiteen, Basudeb Acharia, rapportere om et høyt antall selvmord i områder der bønder indirekte er tvunget til å bruke den genmodifiserte bomullstypen Bt.

 

GMO forkynnet som løsningen

Rapporten fastslo at GMO har blitt forkynnet som løsningen for flere problemer i landbrukssektoren. For mer enn 70 prosent av Indias bønder, som er ’små og marginale’, er imidlertid landbruk ikke bare en inntektskilde, men en livsstil. Rapporten viste at disse bøndene dro veldig nytte av lokalt utviklet bioteknologi, som i motsetning til GMO bidro til å øke deres velferd.

 

Bekymringsverdig

- Det er nettopp slike saker som dette vi er redde for, og som er en av grunnene til at GMO ikke er tillatt i økologisk landbruk, sier Maiken Sele i Oikos - Økologisk Norge. Bruk av GMO har hatt mange både forutsette og  uforutsette negative konsekvenser, og når det først er tatt i bruk er det vanskelig å komme seg ut av det, avslutter hun.

Annonsører

Samarbeidspartnere