Gir Monsantos Roundup fosterskader?

06.05.2009
Ugrasmidlet Roundup kan forårsake skader på hjerne, innvoller og hjerte i foster. Det viser en nylig publisert vitenskapelig studie.

Selv om det var foster fra amfibier som ble studert, er resultatene sammenlignbare med hva som kan skje i utviklinga av et menneskelig foster, uttaler en av forfatterne bak studien, professor i embryologi, Andres Carrasco.

Alvorlig
Carrasco sier videre at det er verdt å merke seg at det ikke finnes noen andre studier i verden på fostere og ingen hvor glyfosat er injisert inn i et foster. Carrasco er forsker ved National Council for Scientific and Technical Research og direktør ved Molecular Embryology Laboratory i Argentina. Han hevder at dosene av ugrasmidlet som ble brukt i studiet var "mye lavere enn ved ugrassprøyting". Dette gjør situasjonen "mye mer alvorlig" enn studien viser, fordi "glyfosat ikke brytes ned".

Forskningen til professor Carrasco viser at "rent glyfosat i doser mye lavere enn de som brukes ved sprøyting, forårsaker skader."

Mange rammet av kreft
Professor Carrasco nevner Ituzaingo, et område i Argentina med 5000 innbyggere, hvor det har vært 300 krefttilfeller knyttet til sprøyting de siste åtte årene.

Glyfosat, solgt under handelsnavnet Roundup, blir brukt rutinemessig på genmodifisert soya. Soya er den veksten som dyrkes i størst skala i Argentina, og Argentina er verdens tredje største eksportør av soya, skriver Latin American Herald Tribune. Argentinske bønder bruker mellom 180 og 200 millioner liter glyfosat hvert år.

345 tonn glyfosat i Norge
I Norge ble det i 2008 omsatt 345 tonn virksomt stoff av glyfosat  og bruken øker hvert år, viser en plantevernmiddelrapport fra Mattilsynet. Glyfosat er dermed det kjemisk-syntetiske sprøytemiddelet som er mest brukt i Norge i dag.

Kilder:

Latin American Herald Tribune

http://www.laht.com/article.asp?ArticleId=331718&CategoryId=14093


Omsetningsstatistikk for plantevernmidler 2004-2008 (Mattilsynet 2009)

http://www.mattilsynet.no/mattilsynet/multimedia/archive/00045/Plantevernmiddel-sta_45762a.pdf


Annonsører

Samarbeidspartnere