GMO kan føre til kreft

26.09.2012
Franske forskere viser at rotter som spiser GMO-mais utvikler kreft. Nå tar Frankrike til orde for et forbud mot GMO-mais i EU. Monsanto-maisen er den samme som vurderes innført i Norge nå i høst.

 - Regjeringen har nå brukt tre år på å bestemme seg. Vi forventer nå at vår nye miljøvernminister sier klart nei til GMO. Genteknologiloven må respekteres, sier fagsjef for landbruk i Oikos – Økologisk Norge, Jon Magne Holten.

 

I 2008 frarådet Genøk, som er det nasjonale kompetansesenteret i biosikkerhet, å godkjenne den genmodifiserte maisen på grunn av uavklart helse- og miljørisiko. Samme år anbefalte Direktoratet for naturforvaltning (DN) at denne maisen ble godkjent. Blir den det, er det første gang GMO-mat blir godkjent i Norge.

 

Maisen NK603 er genetisk endret for å kunne tåle Roundup, et sprøytemiddel utviklet av Monsanto. Forskere ved Universitetet i Caen i Frankrike fôret rottene med denne maisen, slik at det tilsvarte rundt ti prosent av dietten.

 

- GMO går imot alt vi står for som organisasjon. At det kan føre til kreft gjør ikke saken bedre, sier Holten.

 

Studien som ble publisert denne uka er den første med GMO-mat som har fulgt rottene gjennom hele livssyklusen på to år, og ikke bare i 90 dager. Resultatene viser at særlig hunnrotter ble rammet.

 

Den 27. september avholdes et åpent møte om sprøytemidler. Seminaret avholdes nøyaktig 50 år etter at den amerikanske biologen Rachel Carson publiserte boken ”Den tause våren”, som var starten for moderne miljøvern.

 

Kilder

Annonsører

Samarbeidspartnere