God øko-sommer!

30.06.2017
Oikos - Økologisk Norge går snart i feriemodus, men i Økoguiden og vår Økokalender finner du flere tips for en spennende og lærerik sommer.

I vår Økoguide kan du finne veien til små og større øko-leverandører i ditt nærferie-område. I Økokalenderen finner du flere arrangementer i juli og august.
Kanskje finner du noe som frister?

I august starter også sesongen for Åpen økologisk gård for fullt. I år er mer enn 30 økologiske og biodynamiske gårder over hele landet påmeldt. Stølen på Nordre Trollhovd på Vaset er først ut. Alle arrangementene vil etterhvert bli lagt inn i kalenderen.

Slåttekurs med nogo attåt
Slåttekurset på Ryghsetra helga 6.-9 juli, arrangeres for 24. gang. Det er Naturvernforbundet i Buskerud som inviterer. Vil du være med, må du melde deg på. Maks antall deltagere er 30, men er du heldig, er det fortsatt plass.

I nabolaget til Nedre Eiker, finner du mange økologiske produsenter, utsalg og serveringssteder som er verdt å stikke innom.  Du rekker ikke alle på en dag, men hvorfor ikke legge veien om noen av dem?

I Mjøndalen ligger Skog bakeverksted med adresse Vikseterveien 9. På småbruket finner du herlige brød og annet bakverk med mel fra Økologisk Spesialkorn i Sigdal. Mjøndalen har også en økologisk ølfabrikk. På Eiker Ølfabrikk i Ryghgata 2 kan du kjøpe 100 % økologisk øl rett fra bryggeriet. Økokafeen Green Te i Nedre Torggate 18 har økologiske og kortreiste varer og helsekost.

Er du i nærheten av Lierbyen kan du ta en tur innom Renskaug Vertsgård som ligger i Vestsideveien 63. Gårdsbutikken selger økologiske pølser og karbonader fra egne sauer og storfe, i tillegg til ulike safter fra lokale produsenter. De har åpent onsdag og fredag 14-18.

Bærgården Øster Enger ligger litt lengre nord, i Bakkerudveien 1 i Sylling. De har gårdsutsalg med bær og safter rett fra gården. Ta kontakt på 32 85 63 63 eller 917 96 096.


Gardtassing i Solør – for liten og stor kua gardtassing
Helga 5.-6. august inviterer tre gårder, ei seter og et museum i Solør til gardtassing. Arrangementet har 20-årsjubiluem, og årets tema er mekanisering i vid forstand - innen melking, melkeforedling, potetdyrking, torvdrift, steinindustri og mer til. "Å gå gardtass" er et gammelt uttrykk for å rusle rundt milla garda, og sjå hær som skjer.

Braskerudsætra er nå i full drift. Her får du opplev ekte sæterstemning, med servering av sætermat. Har du lyst på en trimtur, kan vi anbefale å gå den gamle setervegen fra bygda, en tur på ca 1,5 timer. Det blir konsert og ystekurs på setra.

Syversætre gård blir det kunstutstilling i drengestua, og på stabburet blir det en utstilling om steinindustrien. Dokkestua er åpen for nostalgi og lek, og det blir runderidning, natursti og mulighet for tur med veterantraktor.

Bryggerhuset på Austvang stiller ut fine gamle forklær. Gårdskafeen er åpen, og det blir salg av bakst fra vedfyrt steinovn og vaffeljern. Det blir aktiviteter på tunet, potetopptaking med hest, og kl. 14 begge dagene blir det mulighet for en tur i historiske Hof med hest og vogn.

Torvdriftsmuseet i Våler er med på Gardtassing for første gang! Her kan du lære mer om torv som strø, brensel, isolasjon, fiber, torvtak, jordforbedring og mer til. Museet er åpent hele dagen under Gardtassing, og det blir omvisning kl. 12 begge dagene. Du kan også ta en tur utpå myra, og vi serverer rabarbradrikke!

Vesterhaugen kan du få nærkontakt med husdyr av mange slag! Det blir også natursti og hopping i høyet, levende musikk med Per Martin Engebretsen, og enkel servering på låvekafeen eller under tuntreet i hagen. Utstilling av treskulpturer ved Maija Engele.

Gardtassing har facebook-side. Følg med for oppdateringer her.


Åpen Økologisk støl på Vaset i Valdres
Startskuddet for ettersommerens Åpen økologisk Trollhovd 1012 012 åpnengård-arrangementer går på stølen Nordre Trollhovd i Vaset søndag 6. august. Det er Vikabråten Gårdsmat i Røn som inviterer. Arangementet skjer i forbindelse med Stølsfestivalen.

Fra kl. 15.30 til 19.00 blir det omvisning på stølen, du kan hilse på dølafekalvene, fjordingen Blakka, muligheter for å ri, smaksprøver og salg av Vikabråtens produkter som gulost, dessertost, krydderost, spekepølse og rømme. Du kan også være med på kulokken og melking og få smake på nysilt melk rett fra kua i medbragt kopp. Og ikke minst nyte frisk luft og den flotte naturen.

Du kan lese mer om Stølsfestivalen i Valdres her


Økofestivalen i Sande
Sande har stolte tradisjoner som arrangør av Norges eneste rendyrka økofestival. Helga 18.-20. august kan du få med deg fagdag på fredag og deretter treffe både lokale produsenter og tilreisende fra hele landet med et rikt utvalg av økologiske produkter på markedet lørdag og søndag. På programmet står også Barnas Økofestival.

Juli-ferie
I juli måned går alle ansatte i Oikos - Økologisk Norge i feriemodus. Vi vil ønske alle en riktig god øko-sommer!


Tekst: Jens Petter Homleid og Marit Grinaker Wright

Foto: Naturvernforbundet, Gardtassing og Vikabråten

Annonsører

Samarbeidspartnere