God sommer!

30.06.2016
I motsetning til stæren og alle andre fugler som strever flittig gjennom sommeren med å fø sine små, går Økonytt nå i feriemodus fram til begynnelsen av august. På vegne av staben i Engebrets vei ønsker vi alle lesere og ihuga økologer en deilig sommer med alt den har å by på av norske bær og grønnsaker, sol og friske bad. Tusen takk for at dere er med og følger oss!

Vi avslutter vårsemesteret med to gladmeldinger. Den ene handler om stæren, en kjent og kjær fugl i Sommer-Norge. Den andre om medlemsveksten i Oikos - Økologisk Norge.

Hjelp en stær - kjøp økologisk melk
Mange av oss har vokst opp med stæren - og kanskje tatt den som en selvfølge. Sosial og pratsom, et tidlig vårtegn, tilstede både i byene og i mer landlige omgivelser, menneskekjær og med en særpreget fjærdrakt, er stæren lett å bli glad i. De siste ti-årene har den til manges bekymring blitt stadig mer sjelden. Vår gladmeldingen er slett ikke at stærebestanden går tilbake, men danske forskeres anbefaling for hvordan du og jeg kan bidra til at utviklingen stoppes. Det er ganske enkelt og koster nesten ingen ting: kjøp økologisk melk.

Forklaringen på anbefalingen er nesten like enkel. Forskerene har dokumentert at tilbakegangen i stærbestanden har klar sammenheng med nedgangen i kyr på beite. Dette gjør at insekter som var avhengig av åpent beite og kuruker for å trives, har blitt borte. Dermed er det mye mindre mat å finne for stæren. Danske forskeres råd til alle som er glad i stæren, er derfor å drikke økologisk melk. Økologisk produksjon er også en viktig bidragsyter til større artsmangfold på mange andre områder i naturen. Valge er enkelt.

Vi blir stadig flere
Oikos fortsetter å vokse. I 2015 fikk vi 900 nye medlemmer. Hittil i år er antallet 458. Det er flott, og godt nytt både for stæren og alle de andre artene som trives bedre i økologiske omgivelser. Antall produsenter vokste med 167 i 2015 og hittil i år har 60 meldt seg inn. Veksten i antall produsentmedlemmer er spesielt gledelig. Med større etterspørsel i markedet enn norsk landbruk klarer å produsere, spesielt for grønnsaker, poteter og frukt/bær, er det stort behov for flere produsenter som har tro på mer økologisk matproduksjon. Tidspunktet for å legge om har trolig aldri vært bedre.

Landbrukets ØKOLØFT har som mål å bidra til at flere legger om til økologisk produksjon. Vi har de siste månedene presentert en del av #Inspirasjonsbøndene på vår hjemmeside. Du finner dem her. De er dedikerte og dyktige produsenter som vil bidra med sin erfaring og kunnskaper for å hjelpe andre med overgangen til å produsere økologisk.

Bli medlem
Oikos er en medlemsorganisasjon med lokallag og regionlag spredt over hele landet. Entusiastiske medlemmer gjør en uvurderlig innsats, og er grunnfjellet for vårt arbeid. Vil du være med og bidra til et mer økologisk og bærekraftig samfunn? På vår hjemmeside finner du ditt nærmeste lokallag eller fylkes-og regionlag.

Du kan melde deg inn her.


Vi ønsker gamle og nye medlemmer en riktig god og fin sommer!Foto: Økologisk Landsforening

Annonsører

Samarbeidspartnere