Grasrota samles

21.11.2016
Hvordan suksessfylt kommunisere et budskap? Hva mener Oikos – Økologisk Norge i politiske saker? Vi ble klokere etter årets tillitsvalgsamling på Nordre Lindeberg Gård i Oslo.

Førti representanter fra landets region-, fylkes- og lokallag, landsstyret og sekretariatet møttes i helgen for å utveksle erfaringer, diskutere og lære av hverandre og om ulike temaer.

Tillitsvalgsamling 2016, 7

En sterk og aktiv grasrot
– Samlingen er kjempeviktig for å binde lagene, sekretariatet og landsstyret sammen og erfare at vi er mange som utgjør organisasjonen, understrekte Bjarne Kvist Hansen, styreleder i Oikos Rogaland, som tok turen til Østlandet denne helgen.

Han er langt fra den eneste som mente dette, flere trakk det frem som det viktigste med samlingen. Det ble tid til å mingle i pausene og under måltidene, ikke minst under middagen på kvelden. Alexandra Verdu og Marie Thoresen fra vårt nyeste lag Oikos Oslo/Akershus, sto for kokkeleringen, og oppskriftene var hentet fra Ren Mat: Italiensk bønnesuppe og chili sin carne.

– God mat delt i fellesskap er noe av det beste med samlingen, sier Hilde Finckenhagen i Oikos Agder.

Hilde Finckenhagen, Oikos Agder DSC 0849

Vi spiste ikke bare mat, men diskuterte også hvordan den kom på bordet. Debatten rundt økologisk landbruk og agroøkologi ble reist gjennom et foredrag med Aksel Nærstad fra Utviklingsfondet på fredag.

Agroøkologi og økologisk landbruk
Hvordan plassere økologisk landbruk i forhold til den globale agroøkologiske bevegelsen? Aksel Nærstad skisserte både forskjellene og likehetene ved de to retningene, hvis mål er det samme: En landbrukspraksis som er bærekraftig i sosial, økonomisk og miljømessig forstand. Viktigheten av en slik type landbrukspraksis ble også understreket, blant annet fordi 75 prosent av biomangfoldet innen landbruket har gått tapt, kunne Nærstad fortelle.

– Foredraget om agroøkologi syns jeg var den kjekkeste opplevelsen, sa Kvist Hansen som også er driftsleder på en økologisk gård. Du finner hele presentasjonen her.

Bjarne Kvist Hansen Oikos Rogaland DSC 0843

Politisk plattform
Utover dagene ble det gruppediskusjoner og innspill til hva Oikos – Økologisk Norge skal mene i viktige saker. Den nye politiske plattformen er under utarbeidelse, og dette skjer i fellesskap. Alle innspill ble tatt i mot med takk og alle fikk mulighet til å levere bidrag gjennom gruppediskusjon og fremlegging, både muntlig og skriftlig.

– Det var kjempeflott å jobbe sammen om den politiske plattformen, og få eierskap til den, sa Kristin Føyn Føyen fra Oikos Oslo/Akershus som studerer økologisk landbruk og sosialantropologi.

Kristin Føyn Føyen Oikos Oslo Akershus Tillitsvalgsamling 2016, 1

Kommunikasjon over alt!
Politikk må også fomidles. Hvordan drive vellykket kommunikasjonsarbeid? Hva er VISA, hvordan sette dagsorden? Og hva er viktig å tenke på når du står på stand?

Dette var spørsmål som ble satt på agendaen lørdag. Kommunikasjonsleder Ragna Kronstad holdt et engasjerende innlegg om hvordan du skal lykkes med kommunikasjonsarbeid, hvordan å skape gode opplevelser, og hvordan å fortelle en historie. Vi fikk også oppskriften på en vellykket kampanje. Hun kunne ikke si nok ganger hvor viktig kommunikasjon er i vårt arbeid og hvor mye flinkere vi kan bli. – Kan alle lagene vær så snill formidle dette vi lærer her i dag videre ut til medlemmene? Spre det, del det! lød hennes oppfordring.

Også Inge Lindseth, klinisk ernæringsfysiolog og arrangementsveileder, implementerte kommunikasjon i en workshop om standarbeid, noe som var svært aktuelt for alle tilstede.

Vellykket samling
– Jeg er med i Oikos for å jobbe med noe jeg syns er viktig, sa Føyn Føyen, – Det var kjempe fint å møte så mange likesinnede!

Tillitsvalgsamling 2016, 8 Tillitsvalgsamling 2016, 3

Annonsører

Samarbeidspartnere