Griser mot ugress

01.06.2015
I dag kommer nye og strengere regler for bruk av sprøytemidler. Flere bønder får dermed god grunn til å tenke på om økologisk drift kan være noe for dem. TV2 rapporterer fra en økobonde og en konvensjonell bonde.

Økobonde Heinrich Jung får hjelp av grisene sine til å luke ugress og gjøre jorda klar til planting av gulrøtter. - Ugresset er det første grønne som kommer opp, og grisene liker å forsyne seg av det, forklarer han.

Grisene får være ute hele året, i motsetning til konvensjonelle griser som vanligvis lever hele livet inne i en betongbinge. Derfor vil stadig flere forbrukere heller ha Heinrich sine griser. Jung bruker ingen sprøytemidler på gulrøttene, men heller plastduk mot insektangrep.

Strengere regelverk fra EU
Nye EU-regler blir gjort gjeldene i Norge fra 1. juni. Hensikten er å begrense bruken av sprøytemidler. Alle bønder i Norge må nå først vurdere andre metoder i kampen mot ugress, sopp og insekter enn ukritisk å ty til sprøyting, rapporterer TV2.

Økologisk eller sprøytet?
Journalist Anne Fredrikstad i TV2 besøkte økobonde og Oikos-medlem Heinrich Jung, og den konvensjonelle bonden Børre Børresen i forrige uke. Jung forklarer at det er fullt mulig å drive helt uten å sprøyte, det han han gjort siden han kom til Norge på slutten av 1990-tallet. Børresen derimot mener at det er nødvendig å sprøyte for å få høy nok avling. På spørsmål fra TV2 om han har vurdert andre metoder enn sprøyting, svarer Børresen at det får sønnen som skal overta gården neste år vurdere. Han synes det er positivt med tiltak som er bra for miljøet.

Tenk på framtida
- Vi vil oppmuntre alle bønder som ønsker å komme bort fra sprøytemiddelbruk til å ta imot økologisk førsteråd, sier daglig leder i Oikos - Økologisk Norge, Regine Andersen. Det er et gratis og helt uforpliktende tilbud fra Norsk landbruksrådgiving for alle bønder som vil vite mer om økologisk landbruk og vurdere om det kan være noe for dem. Alle bønder kan be om gratis og uforpliktende økologisk førsteråd, helt uavhengig av om de er medlem i Norsk landbruksrådgiving.

- Det finnes også mange økologiske bønder som gjerne deler sin kunnskap og erfaringer. Ta gjerne kontakt med oss, om dere ønsker å få kontakt med en erfaren øko-bonde, inviterer Andersen. - Det er mye inspirasjon å hente hos bønder som Heinrich Jung, sier hun.

Se reportasjene fra TV2 (etter reklame) Saken fortsetter under innslaget.


Hva med ulempene med sprøyting?
Jung forstår at mange tyr til sprøyting. Det er det enkleste, særlig om man har trang økonomi og dårlig tid. Men hva med alle ulempene med sprøyting, spør han. Miljøbelastningen og dermed konsekvensene for bier og humler, grunnvannsbelastning og sprøytemiddelrester. - Det er fullt mulig å drive økologisk. Det er en bærekraftig, framtidsretta produksjonsmåte, avslutter Heinrich Jung.

Vil du støtte vårt arbeid for mer økologisk mat i Norge? Bli medlem her.

Kilder:
TV2 - Les hele reportasjen og se innslaget fra Lørdagsmagasinet 30.mai hos TV2.
Norsk Landbruksrådgiving

Annonsører

Samarbeidspartnere