Gründere med bier i Sparbu

02.04.2010
Marie og Bjørn Inge Vorum på gården Bjørka i Sparbu har produsert honning siden 2003. I 2006 solgte de melkekvoten. Den nye «buskapen» består av et enormt antall bier, bosatt i 200 kuber, og akkurat nå er gårdsfolket spente på hvordan biene har taklet den kalde vinteren, forteller de til Trønder Avisen.
Oikos - Økologisk Norge, gratulerer med avtale med salg gjennom Norges Gruppen!

 Her er bikuber i Sogn, fra bikuber i Saprbu kan du snart finne honningprodukter i alle Ultra og mange Meny butikker over hele landet. Hvordan smaker honning med peanøtter - det kan du snart teste ut. Oikos bilde.

Stor vekst fra i fjor

Marie har allerede sett noen bier i sola, men de har ganske sikkert ikke kommet levende hjem til kuben. Bier på luftetur vinters tid er risikosport.

Det var i fjor sommer ekteparet bestemte seg for å doble antallet bikuber, og målet for årets honningproduksjon er åtte tonn.

 

Økologisk

- Hva kreves for å drive økologisk honningproduksjon, spør Trønder-Avisen.

- Biene må ha tilgang på usprøytet utmark, være plassert i tilstrekkelig avstand fra motorveg, søppelfylling og rapsåkrer, forklarer birøkterne som innehar 200 av landets cirka 1.400 bikuber som er godkjent for økologisk drift. Selv fikk de godkjent driften som økologisk i fjor sommer, og produktene er dermed Debio-merket.

 

Ut i butikkene

Fra 1. februar i år omsettes honningen fra Bjørka gjennom NorgesGruppen. Det betyr at den er obligatorisk i varesortimentet i samtlige av landets Ultra-butikker og frivillig i Meny-butikkene. I sistnevnte gruppe har både Namsos og Verdal tatt inn honningen.

 

Sommerhonning med ørsmå peanøttbiter eller ditto sjokoladebiter høres unektelig noe underlig, men det smaker godt. Det gjør også honning med mintsmak. Birøkterne i Bjørka satser ganske spenstig ved å smaksette et ellers tradisjonsrikt produkt. I tillegg tappes også ren sommerhonning og lynghonning.

- Honning med peanøtter er godt alternativ til peanøttsmør på brødskiva, reklamerer Marie. - Og honning med sjokolade er godt i varm melk, supplerer gemalen, forteller hun itl Tønder Avisen.

 

Dete er utdrag av oppslag i Trønder Avisen, her kan du lese hele artikkelen.

Annonsører

Samarbeidspartnere