Heder til økoprodusenter

14.01.2016
Det Norske Måltid kåret sist helg landets beste mat- og drikke-produsenter. Tre av prisvinnerne driver økologisk. Oikos – Økologisk Norge gratulerer!

De tre heløkologiske produsentene Dyre Gård - Eplegården i Rygge, Grim & Gryt Økobryggeri og Rørosmeieriet gikk sist fredag helt til topps med sine produkter. Det Norske Måltid 2015 er den mest omfattende kåringen av mat- og drikkeprodukter i Norge.

Most, øl og rømme
Blant de elleve klassevinnerne, gikk de økologiske produsentene til topps med sine produkter i følgende klasser:
Årets det grønne, foredlet: Økologisk Rød Aroma Eplemost fra Dyre Gård, Østfold. Juryen fremhever at lukt og smak er nydelig, med god sødme og med tydelig aroma fra råvaren. Lekker emballasje gir et eksklusivt inntrykk og b

Årets meieriprodukt, foredlet: Økologisk Røros Rømme fra Rørosmeieriet, Sør-Trøndelag. Magisk, perfekt, unikt, er ord som brukes i juryens vurdering. Produktet treffer blink med utseende, smak og konsistens. Kvalitet i alle ledd, med utgangspunkt i en ukuelig respekt for råvarens spesielle egenart.

Årets tradisjonsøl: 6060 Lys Øl fra Grim & Gryt Økobryggeri, Møre og Romsdal. Juryen framhever at ølet oppleves behagelig å drikke, med god balanse av aroma, friskhet og lukt. Produktet reflekterer virkelig sitt utgangspunkt i landets mange ølbryggertradisjoner, uttalte juryen.

Alle fylker med
Over 150 produkter representert fra alle landets fylker var meldt inn til konkurranse Det Norske Måltid 2015. Produktene ble vurdert av en kokkejury etter smak, konsistens, utseende og regional forankring.

Etter første juryrunde, gikk 80 kandidater videre til tre delfinaler som ble avholdt under høstens Matfestivalen i Bergen, Matstreif i Oslo og i Mathallen i Trondheim. Etter delfinalene gjensto i alt 33 finalister fordelt på elleve kategorier.

Små marginer
– Flere regioner utmerker seg og det er ekstra gledelig at det er økende interesse for å delta, uttaler juryleder Einar Risvik. – I 2015 var det rekordmange produkter med høy kvalitet, og det gjorde juryarbeidet ekstra utfordrende. Det har vært små marginer, uttaler Risvik som er seniorforsker ved Nofima og visiting professor ved Universitetet i Stavanger.

Best i landet
Det Norske Måltid er en årlig kåring av de beste mat- og drikkeproduktene i Norge.  Kåringen regnes som landets viktigste og mest prestisjefylte prisutdeling. Formålet er å synliggjøre bredden av norsk matproduksjon og de unike råvarene som blir produsert.


Det Norske Måltid
Det Norske Måltid støtter opp om mangfoldet av lokale produkter, kulturell praksis og produksjon, samt oppmuntrer til bærekraftig utvikling. Målet er å bidra til næringsutvikling gjennom å øke etterspørselen, skape stolthet og styrke omdømmet for norsk matproduksjon.

Finalejuryen besto av professor ved Nofima Einar Risvik, (juryleder), Wenche Andersen (TV2), Kjartan Skjelde (Tango/TV3), Guro Helgesdotter Rognså (Grastronomisk Institutt) og Lars Erik Vesterdal (Nordøst Food&Cocktails) og Anders Isager.

Kilder: Det Norske måltid detnorskemaltid.no
Nationen 11.01.16


Tekst: Cathrine Andersen/Marit G. Wright
Foto: detnorskemaaltid

Annonsører

Samarbeidspartnere