Helios pionér Ib Kondrup fikk hedersprisen Årets meitemark

11.04.2012
Ib Kondrup er en av pionerene i økologisk landbruk i Norge. I 1969 stiftet han, sammen med Alf Bugjerde og Svein Berglund, den første butikken for økologiske og biodynamiske matvarer i Norge.

 Økopioneren Ib Kondrup fikk hedersprisen Årets Meitemark for 2012 av Oikos- Økologisk Norge. Foto: Oikos.

 

Årets meitemark 2012

Ib Kondrup startet grossistvirksomheten Helios Andelslag i 1973.
Han jobbet der som daglig leder til han pensjonerte seg i 1997.
I april fikk han hedersprisen overrakt av styreleder Jakob Bjerkem i Oikos - Økologisk Norge. 

 

Bidratt til 1 milliard i øko-omsetning

Hans utholdenhet og målbevisste arbeid for å styrke økologisk og biodynamisk landbruk gjennom økt omsetning startet i en tid da markedet nesten var ikke-eksisterende. Det har ført til en kolossal omsetning av produkter, anslagsvis har han vært med på å realisere en øko-omsetning på 1 milliard kroner. Han var også den første som introduserte økologisk kosmetikk, vaskemidler og tekstiler på det norske grossistmarkedet.

 

 

Introduserte spelt i Norge

Kondrups fremsynthet har også vist seg i hans initiativ til å introdusere spelt i Norge, han skaffet det første såkornet for produksjon, og var var primus motor bak biodynamisk møllevirksomhet. Den første kornsiloen og den første steinmølla til biodynamisk kornbearbeiding ble montert på Ise Mølle ved Sarpsborg for over 40 år siden. Senere bygget han opp Hurum Mølle.

 

Sta og visjonær

Kondrup er en sta visjonær som aldri tvilte på målet bak arbeidet, og som også har vært aktiv etter at han ble pensjonert. Hans banebrytende arbeid i nesten 30 år har bidratt i betydelig grad til utviklingen av økologisk og biodynamisk produksjon og forbruk i Norge.

Landsstyret i Oikos - Økologisk Norge gratulerer med utmerkelsen, sier Jakob Bjerkem.

Normalt blir hedersprisen Årets meitemark overrakt under Oikos' landsmøte, men denne gangen ble uttdelingen lagt til styremøtet i Oikos i Oslo, siden Kondrup ikke kunne møte på landsmøtet.

Annonsører

Samarbeidspartnere