Heløkologisk jul

16.12.2014
For matentusiaster er julen en herlig høytid. Vi har tid til å sette oss ned i ro og mak og spise deilig mat sammen med familien. Men kan all julematen bli økologisk? Ja! Her får du tips til hvor du kan kjøpe råvarene. Ikke glem nissefar! Vår nisse vil aller helst ha økologisk risengrynsgrøt – akkurat sånn som grøten var i gamle dager.


Økologiske ingredienser til julematen

Risengrynsgrøt

De fleste spiser risengrynsgrøt en eller annen gang i løpet av høytiden. Den er lett å lage økologisk, de fleste fullsortimentsbutikker har økologisk grøtris, melk, sukker og kanel. Grøten blir ekstra god hvis du tilsetter litt økologisk rømme. Økologisk smørøye i grøten fikser du med Rørosmeieriets eller TINEs økologiske smør, som også finnes i fullsortimentsbutikkene som Coop Mega og Meny.

grøtris røros smør 2 Tine

Grøtris fra Helios og Røros Smør, kan kjøpes på helsekost- og dagligvarebutikker med bredt utvalg. Foto: Helios og Rørosmeieriet


Rømmegrøt

Rømmegrøt er også lett å lage økologisk så lenge du får tak i Rørosrømme. Økologisk hvetemel, sukker og kanel, alt enkelt å få tak i, så er alle ingrediensene til rømmegrøten i boks. Da er det bare å røre og røre til smøret flyter opp.

Annen rømme blir ikke helt det samme når du har smakt på denne herlige rømmen fra Rørosmeieriet. Foto: Rørosmeieriet

Pinnekjøtt

Økologisk pinnekjøtt kan du kjøpe fra mange lokale produsenter, se vår oversikt. Nortura (Gilde) sier at de satser på økologisk storfe og småfe framover, så da regner vi med at økologisk pinnekjøtt er godt tilgjengelig i mange butikker i år. Se ellers vår guide til lammekjøtt.

Økologiske poteter kan du få i de fleste kjedebutikker, mens tradisjonelt tilbehør som kålrot er lett tilgjengelig i fullsortimentsbutikker og noen lavprisbutikker.

Ribbe

Grøstadgris leverer økologisk ribbe til både dagligvarebutikker og spesialbutikker, se en oversikt over hvem de leverer til på deres nettside. Noen butikker har økologisk surkål på glass, ellers har de fleste økologisk hodekål, slik at man kan koke surkål selv. Mange foretrekker rødkål, se oppskrift hos Ren Mat. Grødstadgris har laget et oppskriftshefte hvor du får oppskrifter og gode tips til ribbemiddagen. Generell oversikt over økologiske svinekjøttleverandører finner du her.

Kalkun

Stadig flere har latt seg inspirere av den amerikanske tradisjonen med helstekt kalkun, kanskje særlig som nyttårsmat. Økologisk julekalkun fra Homlagarden selges i NorgesGruppens Meny- og Ultra-butikker som vakumerte fersk- og frysevarer, blant annet bryst- og lårfileter. COOP sin produktserie Smak forskjellen inkluderer også kalkun fra Homlagarden. Les mer om kalkun fra Homlagarden her. For andre utslagssteder for Homlagardens produkter, se her.

Kos deg med økologisk kalkun fra Holmagarden på nyttårsaften. Foto: Holmagarden

Om du ønsker å være litt utradisjonell i jula finnes det mange leverandører av økologisk storfekjøtt.

Gløgg og kaker

Ingredienser til de fleste julekaker er lett å finne i fullsortimentsbutikker, se vår oppskrift på økologiske pepperkaker. Andre deilige julekaker og desserter finner du på Ren Mat. For dere som ikke vil bake selv, selger blant andre Godt Brød og Kolonihagen fantastiske, økologiske julekaker.

Økologisk gløgg får du på Vinmonopolet; Snälleröds Gløgg. Vinmonopolet selger også akevitt fra samme merke. Nordlysmat har også øko-gløgg. Produkter fra Nordlysmat kan kjøpes i utvalgte spesialbutikker og velassorterte dagligvarebutikker som  f.eks. Ultra. Mange liker å lage gløggen selv, her er én oppskrift som varmer godt i kulda.

GLØGG

½ dl solbærsaft

6 dl vann

1 ½ dl eplejuice

6 kryddernelliker

1 liten bit hel ingefær

1 hel kanelstang

saften av ½ sitron/appelsin

½ dl skåldede mandler

½ dl rosiner

Varm opp alle ingrediensene. La det trekke i 15-20 minutter. Smak evt. til med rårørssukker. Har du i rødvin eller annen alkohol bør ikke gløggen koke etter at dette er tatt i. Server rosiner og hakkede mandler i skåler ved siden av. Serveres varm.

Tips: Bruk gjerne et kaffefilter som du lukker med en binders til krydderet, så blir det enklere å fiske ut av gryta. Stjerneanis og kardemommefrø er også krydder som passer i julen, så det kan kanskje tilføyes eller erstatte noe.

Nøtter

Helios har et godt utvalg av økologiske nøtter og tørket frukt, som dadler og fiken. Produktene kan kjøpes i helsekost og andre velassorterte butikker.

Vin

Noen tips til gode, økologiske viner finner du her.


Juletrær

Astma- og allergiforbundet advarer mot sprøytede juletrær, heldigvis finnes det noen som ikke sprøyter juletrær, oversikt finner du her.

Les mer om juletrær.

Økoguiden

For mer info om økologiske leverandører og produsenter, sjekk ut økoguiden.

Gavetips

Våre økovennlige julegavetips kan du finne HER

Hjertelig god heløkologisk jul fra alle oss i Oikos - Økologisk Norge!

Nissefoto Nancy Bundt

Annonsører

Samarbeidspartnere