H.K.H. Kronprinsessen besøkte ØKOUKA

27.09.2016
H.K.H. Kronprinsessen besøkte arrangementet Økologisk mat i friluftslivets tjeneste på Sørenga i Oslo mandag kveld.

- Vi som jobber med bærekraftig matproduksjon og friluftsliv er svært takknemlige for at H. K. H Kronprinsessen tok seg tid til å delta på Friluftsseminaret under ØKOUKA, sier Markus Brun Hustad i Oikos- Økologisk Norge og prosjektleder for ØKOUKA. Friluftsseminaret var et samarbeid mellom Oikos- Økologisk Norge og DNT Oslo og Omegn.

Økomat i friluftslivets tjeneste4

Friluftsliv i pakt med naturen?

Hvordan forme friluftslivet i pakt med naturen? Det var et av spørsmålene Økologisk Norge og Den Norske Turistforeningen Oslo og Omegn ønsket å belyse under kveldens arrangement.

Arrangementet tok for seg friluftsliv og matproduksjon gjennom en rekke innfallsvinkler.

Seminaret startet hos bybonden Andreas Capjon som fortalte om det urbane landbruket i et friluftsperspektiv. Mange menensker som ikke oppsøker marka kan få en god opplevelse av å være ute gjennom å dyrke mat, var et av budskapene fra Losætra.

Etter en middag med en "Funky Fårikål" fra Duggurd med kjekjøtt, fortsatte seminaret innendørs med fordrag fra DNT Oslo og Omegn om deres satsing på økologi. Naturvernforbundet ved Arnodd Håpnes ga deltakerne videre et overblikk over hvordan matproduksjon og matauk blir sårbart når økosystemene blir presset. Vet de som går i skogen om blåbærne er sprøytet eller ikke? Og vet folk på tur at det brukes kunstgjødsel i skogbruket?, var noen av spørsmålene han stilte.

Professor Runar Døving holdt videre et innlegg med spissformulerte poeng om at holdningskampanjer hjelper bare kommunikasjonsbransjen og TV 2. Skal man endre verden må det skje ved hjelp av politikk.

Etter en kort pause sluttet Kronprinsesse Mette-Marit seg til seminaret. Kronprinsessen fikk med seg Kathrine Marthinsen fra Folkelig i Bergen som fortalte om hennes oppstart av eget folkehelse-foretak hvor fokus er barn og bærekraftige kostholdsvalg. Direktør for Gree Nudge Knut Ivar Karevold rundet av med foredrag om hvordan atferdsforskning kan bidra til bedre miljøvalg.

Atferdsforskning viser oss at hjernen kan lure oss – vi tror vi vet hvorfor vi velger som vi gjør og at vi tar rasjonelle beslutninger. Faktum er at hjernen tar snarveier og ofte leder oss galt av sted. Tar vi i bruk denne kunnskapen kan vi som forbrukere «nudges» - eller vennlig dyttes - i en retning der vi tar bedre miljøvalg, uten at vi helt har fått med oss hva som har dyttet oss i riktig retning.

Økomat i friluftslivets tjeneste2

Fem år med ØKOUKA

Økouka er en feiring av norsk økologisk mat og landbruk. Uka ønsker å "vise frem mangfoldet av landbruk- og matproduksjon i Norge og knytte det til folks hverdag". Arrangementet ble første gang holdt i Nord-Trøndelag i 2011. 13 ulike organisasjoner, deriblant Debio og Norges Bondelag, er i dag pådrivere for initiativet.

Mye står på plakaten under Økouka. Hvis du er nysgjerrig på økologisk mat, finner du helt sikkert noe som kan interessere. Her finnes foredrag og seminarer - men også en rekke praktiske kurs i alt fra ysting, kraftkoking, sylting, baking og smoothies til partering. Det er byttedager, smakedager og markedsdager.

Økomat i friluftslivets tjeneste7

Les her om den kongelige besøket på Kongehuset.no

Skrevet av Ragna Kronstad

Annonsører

Samarbeidspartnere