H&M: all bomull økologisk innen 2020

03.05.2011
H&M setter svært ambisiøse mål for bruk av økologisk bomull. Kjeden satser på utelukkende økobomull i 2020, viser selskapets bærekraftsrapport for 2010. Hennes & Mauritz var nær ved å 8-doble sitt forbruk av økobomull i 2010 i forhold til året før, og er etter eget utsagn verdens femte største forbruker med en produksjon på nær 15 000 tonn økobomull, i følge Tekstilforum.

H&M gir også menn muligheten til å kle seg økologisk. - Dette er veldig bra, for økomarkedet er dominert av klær til baby, barn og kvinner. Menn må også få muligheten til å velge miljøvennlige klær, sier Maiken P. Sele i Oikos. Foto: Conscious Collection, H&M.


Heløkologisk bomull innen 9 år

Ifølge H&Ms administrerende direktør Karl-Johan Persson skal samtlige bomullsvarer i H&Ms butikkhyller være økologiske om maksimalt ni år, skriver Dansk Mode & Textil. - Dette er veldig viktig og bidrar til et gjennombrudd for miljøtiltak i tekstilbransjen, sier seniorrådgiver Maiken Pollestad Sele i Oikos - Økologisk Norge. Få ting er så forurensende som konvensjonell bomullsdyrking, nå går H&M foran og setter en standard som hele bransjen bør følge.

 

Finnes det nok økobomull til hele H&M?

Men finnes det nok økologisk bomull i verden til å dekke bomullsbehovet til et så stort konsern som H&M? -Om det ikke finnes i dag, så setter slike vedtak fart på produksjonen og dermed blir det ringvirkninger mange steder. Økologiske produsenter får lettere avsetning for sine produkter og logistikken rundt dette blir bedret, sier Maiken P. Sele. Vi har kontakt med økobomullsprodusenter i Tanzania, potensialet for å utvide produksjonen er stort, sier Sele.

 

Gjenbruk

Som en del av et bærekraftig image eksperimenterer H&M også med gjenbruksmaterialer. I 2010 ble det benyttet 1 600 tonn brukt ull, bomull og polyester i produksjonen.
I år har H&M skapt en kolleksjon med navnet "Waste Collection", fordi den er laget av restene fra produksjonen av den høyt profilerte Lanvin-kolleksjonen 2010.
I april ble kolleksjonen Conscious Collection i økologisk bomull, tencel og resirkulert polyester lansert, skriver Tekstilforum.

 

 

Kilde: Tekstilforum

 

Annonsører

Samarbeidspartnere