Høstens Ren Mat på vei

18.09.2017
Gled deg Oikos-medlem! Høstnummeret av vårt lekre magasin Ren Mat er på vei til postkassen din.

– Gråpærer er en sann råvare her hos oss, en kjær og litt glemt pæresort som står i fare for å forsvinne hvis folk ikke etterspør den, savner den eller ikke vet hva de skal gjøre med frukten, skriver redaktør Wanda Widerøe.


Gråpærer - kokkens drøm
Derfor har Ren Mat satt gråpærer på menyen i høstutgaven. Denne gamle pæresorten har havnet litt i skyggen bak nyere sorter.
Men gråpæren har flere gode egenskaper å by på. Og den er enhver dessertkokks drøm.

Gråpæretreet er stort og vakkert og ble ofte plantet på tun til pryd. Ren Mat har besøkt Finn Vestby, gartner i Sarpsborg, for å finne ut mer om “bestemorpæren”. Vi fikk studere gråpæretreet som ble plantet av hans forfedre.
I dette nummeret kan du finne inspirasjon til hvordan du kan bruke denne bortglemte, smakfulle råvaren, og kanskje til og med plante et av de storslagne trærne i hagen.

Øko-villvekster
Økologisk sertifisering av ville bær og vekster er stort i Finland. Det er et økende internasjonalt marked som etterspør økologiske villbær, og i Finland kan opptil 99 % av skogområdene bli sertifisert for høsting av økologiske vekster. Hvordan står det til her i landet? Ren Mat ser nærmere på den norske statusen.

Lær om GMO
Ny genteknologi er i ferd med å revolusjonere humanmedisinen, og genredigering av husdyr og plantemateriale er et aktuelt forskningsområde. De nye metodene er langt mer presise og enklere enn de gamle.
Men hva er egentlig forskjellen mellom nye og gamle GMO’er? Er dette noe vi ønsker i naturen og i maten vår?
Aina Bartmann, daglig leder i Nettverk for GMO-fri mat og fôr, gir deg en innføring i neste generasjon GMO og den genteknologiske ordboken.

Glade høner og urtesnaps
Til høstutgaven har vi også vært på besøk hos de glade hønene og hønemor Marianne Olssøn på Hovelsrud Gård.
Vi har tatt en prat med Mats Hegg Jacobsen fra Jacobsen på Berg om sosiale medier og livet som bonde, verdens mest trendy yrke, ifølge analysebyråer.
Urte- og snapsekspert Anne på Auen deler gode råd og oppskrifter på hvordan du kan lage snaps til jul med urter, og vi spår mattrender for 2018.

Bli med!
Som medlem i Oikos – Økologisk Norge får du et nytt nummer av Ren Mat i posten fire ganger i året - ny årstid, nytt nummer. Magasinet gir deg inspirasjon og et innblikk i hva som rører seg innenfor økologisk matkultur.

Bli medlem eller verv en venn. Jo flere vi er, desto mer kan vi få til!

Ren Mat ønsker deg en god høst og god lesning!

Er du ikke medlem, kan du bli det HER.

Tekst: Ren Mat

Foto: Nadin Martinuzzi

Annonsører

Samarbeidspartnere