Høsttakkefest på Kirkerud andelsgård

05.10.2017
Gresskar er høsteklare, flere har alt blitt til en stor suppe som serveres til de besøkende på Kirkerud andelsgård. Det er høsttakkefest, og markens grøde hylles. Andelshavere og andre har kommet; besteforeldre og barnebarna, foreldre med smårollinger. Fargerike vimpler er hengt opp og langbord dekket.

Kirkerud andelsgård i Slemmestad er i sitt tredje år. Gården ligger midt mellom boligfelt og skog. Med 10 mål innmark har de kapasitet til å ha opptil 60 andelshavere. Flere av dem er her i dag, selger supper og kaker og høster noe av de resterende grønnsakene som er igjen. Det er ikke bare de som er her denne lørdagen, mange mennesker går mellom grønnsaksrader og salgsboder, konkurrerer om å vinne sekkeløp og løser rebusoppgaver. Mange har hørt om arrangementet gjennom venner, sosiale medier og ØKOUKA, som høsttakkefesten er en del av.

En familie på fire fra Drammen er venner av gårdeierne og tok turen for andre gang. Barna iakttar undrende de snirklende stenglene og store bladene til gresskarplantene. – Jeg har sett gresskar som er mye større enn disse, som vokser helt ut av universet! sier en av guttene begeistret. Fantasien vokser i takt med størrelsen på gresskaret han forteller om. Så blir han oppslukt av en snegle han bærer i hånden.

Kirkerud andelsgård 2017 høsttakkefest
Kirsti Kirkerud sammen med Alexandra Devik,
prosjektleder for Andelslandbruk i Norge.

Fellesskap i sentrum
– Samarbeidstanken som andelslandbruk er tuftet på, er en av hovedgrunnene til at vi startet med denne driftsformen, sier Kirsti Kirkerud som har vokst opp her og skal ta over familiegården. Enn så lenge er det faren Lars som er gårdeier, og Kirsti jobber 80 prosent som ungdomsskolelærer. Resten av tiden bruker hun på andelslandbruket og familie.

Flere hender gjør jobben lettere, og der de før hadde for mye arbeid i forhold til inntekt, har de nå, gjennom andelsdriften, en mer effektiv og lønnsom gårdsdrift. Og ikke minst mange nye og styrkede bekjentskaper med folk i nærmiljøet. – Mange av våre naboer og venner er blitt med, det er veldig hyggelig.

Andelshaverne kjøper hver sin andel av produksjonen, og bidrar med såing, luking og høsting utover sesongen. De forplikter seg til åtte timer dugnad, resten er frivillig. Deres motivasjon til å være med viser seg til å være i tråd med Kirsti sin; fellesskapet er for mange en avgjørende grunn.

– Det å treffe andre mennesker og lære av hverandre er den viktigste motivasjonen, sier Hans Reidar Bjelke som har vært andelshaver fra starten og sitter i styret.
Han er tømrer av yrke, har vært jeger og sanker siden speideren og jobber sporadisk på en gård, noe han har gjort helt siden han var sesongarbeider der som ungdom. – Jeg har fulgt utviklingen av andelslandbruk fra starten. Da vi først tok steget for tre år siden og ville melde oss inn i et andelslandbruk var det et heldig sammentreff at Kirkerud la om akkurat da, sier han.

Kirkerud andelsgård 2017 høsttakkefestMangfold i åkeren
Hans Reidar og en med-andelshaver står bøyd over agurkplantene. De diskuterer frilandsagurkene som er på hell, for det er tross alt siste dag i september. Ikke alle planter ser ut til å ha skjønt det, noen modige squashblomster strekker seg mot sola, som av og til titter frem bak skyene. Andre planter trives mer enn godt med årstiden vi går inn i, blant annet grønnkålen, som er i toppform. På dette bruket dyrker de minst 30 ulike grønnsakssorter, en kunst Kirsti måtte lære seg fra scratch. For selv om andelshaverne hjelper til, er det gårdeierne som har hovedansvaret.

– Det er overraskende vanskelig å dyrke grønnsaker. Selv om jeg har fått bondeyrket inn med morsmelka er grønnsaker nytt for oss, sier Kirsti. – Gjennom mange kurs, siste i Aurland, mye lesing, praktisk erfaring og erfaringsutveksling lærer jeg noe nytt hver gang, som vi tar med oss videre.

Ikke all avling er like vellykket i år, persilleroten er blitt angrepet av skadedyr og gulrøttene vil bare ikke bli store. En gutt drar opp en gulrot av jorda. – Se, den er dobbel, sier han entusiastisk og løper i retning langbordene mens han roper ”mamma, mamma, se hva jeg fant!” Litt etter kommer han tilbake, hakk i hæl med en jente som også vil dra opp gulrøtter. De sammenligner hverandres og deler på avlingen.
Kanskje gulrøttene ikke er så puslete som vi voksne skal ha det til likevel? Etter barnas målestokk er de tydelig noe av det fineste i åkeren, og det er verdt noe det òg.

De fleste grønnsakene har imidlertid blitt slik vi liker å ha dem og er høstet i mengder. I tillegg har andelslandbruket mange frukttrær, samt honningproduksjon. De har også høner, og du kan kjøpe en eggandel, som de hvite hønene legger fra seg etter tur i rugekassene. Disse er utformet på pedagogisk vis; du kan titte opp i dem og se om du finner egg - eller en høne som er klukkende rugeklar, til barnas store begeistring. Hønsehuset er en attraksjon i dag. Småstressede høner gjemmer seg stadig, før de gang på gang blir oppdaget av en skokk med unger som så gjerne vil klappe de myke fjærene.

Kirkerud andelsgård 2017 høsttakkefest
Julie Hovde-Hagen (35) har to små barn,
og vil lære dem hvor maten kommer fra.

Empati og arbeidsvilje
Det er litt tilfeldig at Kirsti endte med denne driftsformen. – Vi hadde lest om andelslandbruk i avisa, men det var ikke før en venninne spurte om det fantes en økologisk andelsgård i nærheten, at vi bestemte oss og sa ”jo, vi!”. Så gikk det slag i slag. Over 30 personer møtte opp på informasjonsmøte, og i dag har vi en venteliste, sier hun.

En av de som står på ventelisten er Julie Hovde-Hagen. Hun er småbarnsmor og jurist. – Først og fremst ønsker jeg å bli andelshaver for barnas del. Det er viktig å lære dem hvor maten kommer fra, hele prosessen fra frø til salathode og til frø igjen. Jeg tror også at en nærhet til matproduksjon skaper empati hos barna, ikke bare for andre mennesker, men for alle levende vesener. Det igjen vil bidra til at de tar vare på jorda og naturen, det er jeg overbevist om. Vi har en liten grønnsakshage hjemme på Slependen, og etter suksesstomatene i år vil vi bevege oss videre, sier hun og håper det snart blir en andel ledig.

Hun kjøper med seg jordskokk, før hun drar hjemover igjen. Det har omsider blitt ettermiddag, suppekjelene er tømt og kakene spist opp. Folk gjør seg klare til å dra og Kirsti vinker dem av gårde. Hun er godt fornøyd med oppmøte. – Den gamle ”grendebiten” får nytt liv gjennom andelslandbruket, sier hun. – Den biten der voksne og barn i nabolaget jobber sammen på åkeren. I dag foregår mye på barnas premisser, på åkeren er dette annerledes. Barna deltar i de voksnes verden, ser dem jobbe, jobber sammen og kan samtidig leke med andre barn. I tillegg til å få kunnskap om naturens underlige kretsløp, syns jeg dette er et vel så viktig aspekt, sier hun, som selv er småbarnsmor og pedagog.

Tekst og foto Emma Gerritsen


ANDELSLANDBRUK

 • I dag er det 73 andelslandbruk rundt om i landet, 15 etablert i år og enda flere i planleggingsfasen.
 • 6700 mennesker spiste av avlinger fra norske andelslandbruk i fjor, og i følge tall fra Landbruksdirektoratet utgjorde norske andelslandbruk i 2016 ca. ti prosent av totalarealet i Norge som ble brukt til økologisk grønnsaksproduksjon.
 • Andelslandbruk er et samarbeid mellom bønder og forbrukere der ansvaret og avlingene deles. Omsetningsformen etterstreber bærekraft i alle ledd.
 • Modellen er basert på fem Grunnprinsipper: Dialog, gjennomsiktig økonomi, delt avling/delt risiko, involvering av andelshavere, bærekraftig landbruksbedrift.
 • andelslandbruk.no

KIRKERUD ANDELSLANDBRUK

 • Slemmestad, Buskerud.
 • Småbruket har vært i familien siden 1825. 10 mål innmark, 50 mål skog/fjell.
 • I dag har de urter, frukt, bier, 26 høner og 30 grønnsakssorter.
 • Andelslandbruket startet opp i 2015. Organisert som et samvirke med et styre bestående av sju andelshavere.
 • 55 andeler. Hver andel koster 2500 kr. i året. En eggandel koster 400 kr.
 • Åtte timer forpliktende dugnad, resten er frivillig. Fellesdugnader arrangeres. Det organiseres også sosiale arrangementer ila året.
 • Siden 1977 har det ikke blitt sprøytet på gården, i dag er de i en prosess med å bli DEBIO-godkjent (godkjenning av økologisk drift).
 • Kirkerud andelsgård på Facebook
 • kirkerudandelsgard.com

Annonsører

Samarbeidspartnere