Hva bør du kjøpe økologisk?

03.04.2013
Noen typer frukt og grønt inneholder flere rester etter sprøytemidler enn andre. De som er sprøytet mest, bør du erstatte med økologiske alternativer, oppfordrer Oikos. Mattilsynet mener alt er like trygt.

– Generelt anbefaler vi alltid å velge økologisk varer, men noen synes økologisk frukt og grønt er for dyrt. Da kan det være greit å prioritere hvilke typer frukt og grønnsaker man kjøper økologiske varianter av, og hvilke man fint kan kjøpe i konvensjonelt dyrket utgave, sier Maiken Sele, seniorrådgiver i Oikos – Økologisk Norge til NTB.

Oikos ofte får spørsmål om hvilke varer som er sprøytet mest og hvilke som er sprøytet minst. Svaret er ikke så enkelt som man kanskje skulle tro. Én av årsakene er at Mattilsynet ikke lager noen statistikk over hvilke matvarer de finner mest eller minst sprøytemiddelrester i.

– Druer, spinat, fersken, nektarin, og grapefrukt står på «verstinglisten», men disse varene er det vanskeligere å finne i økologiske utgaver. Det samme gjelder for øvrig for jordbær, forteller Maiken Sele.

Oikos og andre forkjempere for økologiske matvarer ber oss ikke bare om å være varsomme med de fruktene og grønnsakene som har blitt sprøytet mest. De mener også at noen av grenseverdiene for sprøytemiddelrester er satt for høyt. Mattilsynet konkluderer på sin side med at det er trygt å spise alt man finner i frukt- og grønnsaksdiskene.

– Man kan alltids diskutere grenseverdiene, om de er satt for høyt eller for lavt. Men vi mener at det ikke er noen fare forbundet med å spise noen typer frukt og grønnsaker. Spesielt ikke det som er produsert i Norge, men heller ikke importert frukt og grønt, sier seniorrådgiver Hanne Marit Gran i Mattilsynet.

Hun understreker at det ikke er funnet noen overskridelser av grenseverdiene i norskprodusert mat på flere år.

– De som taler for mer økologisk mat, vil at vi skal være enda sikrere enn vi er i dag, og at vi skal jobbe ut fra et «føre var»-prinsipp. Dette tar vi på alvor. Nå jobber vi blant annet med å se nærmere på cocktaileffekten av flere ulike stoffer når vi tester frukt og grønnsaker, forteller Gran.

Oikos’ verstingliste

Blant konvensjonelt (ikke-økologisk) dyrkede produkter har som regel disse mest rester av sprøytemidler:

  • Epler
  • Selleri
  • Paprika
  • Salat
  • Jordbær
  • Blåbær
  • Agurk
  • Poteter
  • Grønne bønner
  • Druer
  • Spinat
  • Fersken
  • Nektarin
  • Grapefrukt

Kilder: Oikos/Environmental Working Group

Les hele saken i Rogaland Avis – Papirutgaven, side 26-27.

(NTB / Bjørn Hugo Pettersen)

Annonsører

Samarbeidspartnere