Hva skal vi smøre oss med?

05.04.2011
Det finnes gode alternativer til kosmetikk med miljøgifter, sier seniorrådgiver i Oikos - Økologisk Norge, Maiken Sele.

Actavis har nylig lansert en ny serie økologisk kosmetikk, Decubal ecological, som er både svanemerket og sertifisert av Ecocert. Disse produktene kan vi trygt anbefale, sier Maiken Sele.

Villendende om miljøgifter i kosmetikk?

Dagligvarehandelen.com publiserte saken "Villendende om miljøgifter i kosmetikk" mandag 4.april. Den er basert på en presseuttalelse fra Kosmetikkleverandørenes forening (KLF) som mener at kosmetikk på det norske markedet er trygg. KLF viser til Mattilsynet, som igjen viser videre til vurderinger foretatt av EUs vitenskapskomité og Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM).

 

- Vi mener at det ikke er forsket nok på dette og at det er ansvarsfraskrivelse både fra kosmetikkleverandørene og fra norske ansvarlige myndigheter. Mattilsynet har i flere sammenhenger sagt at det å forske på cocktaileffekt er vanskelig og dyrt, derfor blir det i liten grad gjort slik forskning. Vi etterlyser en mye sterkere føre-var holdning, sier seniorrådgiver Sele i Oikos.

 

Fullt mulig å produsere kosmetikk uten parabener og siloxaner - vi vil ha flere rene produkter

Actavis og Urtekram er noen av kosmetikkprodusentene som viser at det er fullt mulig å produsere ren kosmetikk uten parabener og siloxaner, hvorfor gjør ikke flere det? Disse stoffene er helt unødvendige, sier Sele engasjert. Forskning fra bl.a. Miljøstyrelsen i Danmark viser at stoffene er veldig problematiske og Grønn Hverdag her i Norge har jobbet med dette i mange år.

 

- Vi oppfordrer Actavis og andre til å tilby flere svanemerkede og økosertifiserte produkter. De som ønsker å være på den trygge siden bør velge svanemerket og økologisk sertifisert kosmetikk, vi skulle virkelig ønske at det ble lettere tilgjengelig og flere produkter å velge mellom, sier Sele. Oikos har laget en guide om kosmetikk som du finner her.

 

 

Helhetlige vurderinger mangler

Det er kjent at allergier og intoleranser har økt kraftig, og det er stor sannsynlighet for at en av grunnene til dette er at vi utsettes for en mengde kjemikalier og tilsetningsstoffer gjennom både mat og kosmetikk, hårfarge har lenge vært et ekstremt eksempel. I tillegg kommer dårlig inneklima og luftkvalitet på grunn av en rekke forurensingskilder. - Vi kan ikke forvente at vanlige forbrukere skal ha oversikt over hvordan alle produktene de bruker kan påvirke dem og miljøet negativt, dette ansvaret må myndigheter og produsenter ta.  -Det burde være så enkelt at alt som ikke kan dokumenteres som ufarlig, ikke kunne brukes. I dag er det dessverre slik at det stadig oppdages skadevirkninger av stoffer, som så tas ut av produksjon etter at folk er blitt syke, avslutter Sele.


Mer informasjon:

Oikos guide til trygg kosmetikk

 

Grønn Hverdag om forskning fra Danmark og råd om - og testing av kosmetikk.

 

Annonsører

Samarbeidspartnere