Daglig leder i Oikos, Per Christian Rålm, svarer på dette innlegget 13. desember. Les innlegget her. " />
Daglig leder i Oikos, Per Christian Rålm, svarer på dette innlegget 13. desember. Les innlegget her. " />

Hvem satser økologisk?

19.12.2006
Petter Stordalen har i november og desember markert seg i media for økologisk mat. Landbrukssamvirket ved Ole Jakob Ingeborgrud og Janne Marie Log anklaget Petter Stordalen i et innlegg i Dagbladet for å bedrive "Økologisk kosmetikk".

Daglig leder i Oikos, Per Christian Rålm, svarer på dette innlegget 13. desember. Les innlegget her.


Per Christian Rålm
Daglig leder Oikos - Økologisk Landslag

Dagbladet, onsdag 13.12.2006

ØKOLOGISK MAT: Under overskriften «Økologisk kosmetikk» går Ole Jakob Ingeborgrud og Janne Marie Log fra landbrukssamvirket, hardt ut mot Petter Stordalen. De mener at hans risikovillighet for å få tak i økologisk mat ikke er imponerende. Det er merkelig at hans leverandører møter ham med kritikk, fremfor å ta han på alvor og invitere til samarbeid.

Økologiske bønder i Norge har ikke opplevd at samvirkene selv har vært risikovillige. Risikoen har ligget hos bonden. Ved siden av en krevende produksjon, er de usikre på om de får en levelig betaling av samvirkene for sine produkter.

Tine, unntaket i samvirkefamilien, tjener penger på sine økologiske produkter, og oppfordrer nå flere til å legge om til økologisk drift. Ingeborgrud og Log trekker i stedet fram Gilde og berømmer dem for deres arbeid. Det de ikke nevner er at økobonden får bedre betalt for å selge kjøttet sitt som konvensjonelt kjøttfe, og at markedsarbeidet for økologisk kjøtt langt fra kan forbindes med en satsning.

DET TAR TO til tre år å legge om til økologisk drift. Dagligvarekjedene forventer en årlig vekst på 25 % de neste årene. Med den holdningen store deler av samvirkene legger for dage, øker sjansen for at dette må dekkes gjennom import. Samtidig har vi de siste 10 årene mistet 30 % av norske bønder. Hvorfor er ikke samvirkene mer opptatt av å legge til rette for at økologisk drift skal være en næringsvei for norske bønder, om ikke annet for ikke å miste flere kollegaer?

Kanskje noe av forklaringen ligger i at en satsning på økologisk produksjon innebærer en kraftig holdningsendring. Den vanlige leksa fra samvirkene er at «for store deler av råvarene går ut som konvensjonelle varer». Hvis økologisk produksjon hadde blitt sett på som viktig, hadde dette blitt løst og etterspørsel stimulert. Isteden møtes vi med argumenter om at den norske befolkning oppfatter norsk mat som ren og god nok.

REPRESENTANTER for norsk landbruk er vant til å sammenligne seg med industrielt europeisk landbruk. Men i europeisk landbruk vokser økologisk drift. Sammenlignet med økologisk produksjon spørs det om forestillingen holder. Norsk landbruk bidrar med nesten like mye klimagassutslipp som utslipp fra oppvarming. I tillegg kommer energi fra produksjon av kraftfôr og sprøytemidler. Norsk landbruk anvender stråforkortere med hormonhermende midler, som Sverige har forbudt, for ikke å snakke om bruken av tilsetningsstoffer og konserveringsmidler. Er det noen som har lurt på hvordan en hamburgerrygg, laget av en flat ytrefilet kan bli så stor, så rund og så rød? (Svar: Finn en økologisk hamburgerrygg fra Grøstad Gris, trekk ut mye vann og sammenlign innholdsfortegnelsen.)

Annonsører

Samarbeidspartnere