Idrettsernæring på agendaen

17.11.2017
Det var fullsatt sal da forskere, praktikere, trenere og utøvere presenterte det nyeste innen forskning på Nasjonal Idrettsernæringskonferanse på Bjørknes Høyskole i Oslo forrige uke. Konferansen ble arrangert for tredje året på rad av Oikos – Økologisk Norge, og er den eneste i sitt slag i Norge.

- Konferansen ble større enn de foregående årene, i år hadde vi enda flere deltakere enn tidligere. Det er tydelig at det er stort behov for en slik konferanse som setter ernæring innen idrett på agendaen, sier Inge Lindseth, arrangør og prosjektleder i Oikos – Økologisk Norge. I år er Bjørknes Høyskole med som medarrangør og bidrar til at konferansen når en større bredde.

Økologisk mat kan ha en rolle innen idretten
- Idretten har fortsatt en lang vei å gå når det gjelder å ta i bruk den ernæringskunnskapen som finnes, slik at kunnskapen også når dem som ikke er på toppnivå. Konferansen er en måte å bidra til dette på. Hvordan maten er produsert har ikke fått så mye oppmerksomhet innen idretten. Det har vært mest snakk om tilstrekkelig mengder med proteiner og karbohydrater, og ulike kosttilskudd. Det er flere innen idrettsernæring som har begynt å tenke på om et økologisk kosthold kan påvirke prestasjonen, sier Lindseth. Under fjorårets konferanse påpekte forskeren Asker Jeukendrup at vi ikke vet nok om hvordan kjemisk-syntetiske sprøytemidler kan påvirke idrettsprestasjoner, og mener det er mulig at det kan ha noe for seg å velge økologisk.

Kvalitetsmat til idrettsutøvere
Jarle Rossavik, daglig leder i Norganic, var en av tilskuerne under konferansen og synes dagens temaene på konferansen er viktige. - Innen idrett er det tre faktorer som hovedsakelig gjelder; trening, hvile og kosthold. Vi vet at økologisk mat har et noe høyere næringsinnhold når det gjelder noen næringsstoffer, og for idrettsutøvere som inntar en stor mengde kalorier per dag og er opptatt av å få i seg nok og riktig næring kan denne forskjellen være vesentlig. Slik Kevin Tipton påpekte i sitt foredrag, spiller marginale forskjeller gjerne en større rolle i idretten enn andre steder. Vi opplever at stadig flere får øynene opp for at kosthold kan spille en stor rolle. I vårt kunderegister har vi mange kjente idrettsutøvere. Vi er hva vi spiser og vi skal ikke ta lett på hvor stor betydning kosthold utgjør når det kommer til idrettsutøveres prestasjon og helse, sier Jarle Rossavik.

Tarmfloraen til idrettsutøvere er annerledes
Anerkjente forskere var på konferansen for å presentere det nyeste innen forskningen på feltet. Kevin Tipton, forsker innen idrettsernæring, åpnet konferansen med å presentere den seneste kunnskapen om proteiner og muskelmetabolisme. Forsker Wiley Barton trakk frem at mikrobiotaen i tarmen (tarmfloraen) viser interessante sammenhenger med idrettsutøveres prestasjon og helse. Tarmflora er et område som er svært lite forsket på innen idrettsernæring, og framtiden vil vise i hvilken grad mikrobiotaen er en faktor som er med på å bestemme hvor godt en utøver presterer, og om ulike måter å manipulere tarmfloraen på vil bli en del av hva enhver seriøs utøver vil vurdere. Han mener at at et dårlig kosthold generelt, inkludert ulike tilsetningsstoffer i maten er blant de viktigste «truslene» mot en sunn tarmflora.


James Morton er ernæringsrådgiver for syklistene i Team Sky (som i fjor vant Tour de France) og fortalte om hvordan de benytter seg av avansert periodisering av karbohydratinntaket i treningsperioder for å oppnå økt prestasjon. Han benytter seg altså av andre prinsipper enn det mange utøvere har blitt rådet til i en årrekke, nemlig at mengden energi som forbrukes under trening og hvile bør ha en nokså direkte påvirkning på mengden karbohydrater som totalt sett spises, at prosentandelen karbohydrater i kostholdet bør være høy, og at karbohydratlagrene så å si alltid bør fylles opp så snart man har mulighet. Det har aldri vært noe godt vitenskapelig grunnlag for denne praksisen, sa Morton.


Lars Mæland, fysisk trener for alpinlandslaget omtalte hvordan hans utøvere forholder seg til ernæring og hvordan han og hans støtteapparat gir råd til utøverne. Det er flere stemmer i media og så videre som uttaler seg om ernæring. Da blir det viktig å formidle evidensbasert kunnskap til utøverne og eventuelt korrigere praksiser som ikke er hensiktsmessige.

Se konferansens facebookside for omtale av en del av de andre foredragene.Hovedsponsorer er Norganic og Smartfish.

Se fullt program for Nasjonal Idrettsernæringskonferanse her.

Les innlegget i Aftenposten 17.11.17 Vaffelrøre i idretten av Inge Lindseth, klinisk ernæringsfysiolog og prosjektleder i Oikos - Økologisk Norge og Ida Marie Pedersen, høyskolelektor i ernæring, Bjørknes Høyskole

For mer informasjon ta kontakt med Inge Lindseth; inge@oikos.no

Tekst: Lotte Shephard

Annonsører

Samarbeidspartnere