Idrettsutøvere rådes til å spise økologisk kjøtt i utlandet

17.06.2011
Olympiatoppen er bekymret for at idrettsutøvere skal få i seg kjøtt som inneholder vekstfremmende stoffer. Disse stoffene kan nemlig føre til positive dopingprøver. Økologisk kjøtt inneholder ikke vekstfremmende stoffer, og derfor råder Olympiatoppen idrettsutøverne sine til å spise kjøtt fra økologisk produksjon.


Foto: vg.no. Christina Vukicevic er blant utøverne som får klare retningslinjer når det gjelder kosthold før avreise til VM i Sør-Korea på slutten av sommeren.Vekstfremmende stoffer i kjøtt kan føre til positiv dopingprøve

Stoffet clenbuterol tilsettes dyrefôret for å fremskynde og øke dyrets vekst. Spesielt brukes stoffet i asiatiske land. Forskning viser at man finner stoffet igjen i kroppen til mennesker etter inntak.  I noen europeiske land brukes i tillegg clenbuterol som astmamedisin på mennesker. Clenbuterol står oppført på dopinglista, og derfor kan en inntak av stoffet få fatale konsekvenser for utøverne. Det finnes flere eksempler på utøvere som har blitt tatt i dopingkontroll etter inntak av stoffet. Blant annet har sykkelrytteren Alberto Contador en pågående sak der han hevder å ha fått i seg kjøtt med vekstfremmende stoffer.

 Økologisk mat er idrettsmat

I økologisk kjøtt er det ikke tillatt å tilsette vekstfremmende stoffer, og derfor kan idrettsutøvere trygt spise økologisk kjøtt uten å bekymre seg for uheldige konsekvenser. Ernæringsfysiolog i Oikos - Økologisk Norge, Kari Tande Hansen, mener alle idrettsutøvere bør velge økologisk mat fremfor konvensjonell. - Økologisk mat inneholder ingen kunstige tilsetningsstoffer, kjemisk-syntetiske sprøytemidler eller andre helseskadelige stoffer. I tillegg har økologisk mat et høyere innhold av vitaminer, mineraler og antioksidanter, samt at de animalske produktene inneholder en gunstigere fettsyresammensetning, med blant annet høyere innhold av omega-3. - Det er ingen tvil om at økologisk mat er idrettsmat, avslutter Tande Hansen.  

 

Annonsører

Samarbeidspartnere