India: bønder legger om til økologisk

07.08.2009
Økologisk landbruk begynner å bli populært i deler av India. Bønder i Ferozepur-distriktet i Punjab dropper gradvis kjemisk landbruk til fordel for økologisk landbruk, skriver Asian News International.

Bøndene mener at denne formen for jordbruk ikke bare gir betydelig bedre produkter, men næringsstoffene i jorda blir også bedre tatt vare på. Disse bøndene dyrker frukt, grønnsaker og korn økologisk og naturlig.

Vinod Jayani er en bonde som startet økologisk og naturlig jordbruk for nesten tre og et halvt år siden. Han opplyser at han får så mye som 2000 rupi per 100 kg hvete, mens prisen satt av myndighetene er 1080 rupi.

Næringsinnholdet 
Vinod Jayani sier folk kjøper hveten hans fordi næringsinnholdet er bedre enn den kjemisk dyrkede hveten. I begynnelsen er ikke avlingene så høge, fordi det tar tid for jorda å komme seg etter skaden fra mange år med kjemikaler og kunstgjødsel.

Ingen utgifter
"Det er tre og et halvt år siden jeg begynte å dyrke økologisk. Det føles veldig bra. Det første året var hveteavlinga mi 1,5 tonn mot 3 tonn hos andre bønder, men det var nesten ingen utgifter for å produsere disse 1,5 tonnene. Avlinga var fullt og helt min. Sammenlignet med andre bønder måtte jeg ikke bruke penger på kunstgjødsel, sprøytemidler eller andre ting", sier han.

Bøndene prøver også ut vekstskifte for å ta vare på næringsstoffene i jorda.

Øker dag for dag
"Jeg mener det er bedre enn før. Når vi bruker kjemikalier er avlinga 3 til 3,5 tonn. Hvis avlinga er den samme uten å bruke kjemikalier, så er det bedre. Det er bare i begynnelsen at avlinga ikke er så god, ellers øker den bare dag for dag. Mens i kjemisk jordbruk, vil avlinga etterhvert bare synke", uttaler bonden Tilak Raj.

Disse bøndene får høyere priser for sine produkter fordi folk vil betale mer for økologisk dyrka frukt, grønnsaker og andre vekster.

Økologisk landbruk er en metode hvor en dyrker uten bruk av kunstgjødsel eller andre kjemikalier. Denne formen for landbruk bygger på bruk av grønngjødsling, vekstskifte, kompost og biologisk kontroll av skadegjørere med mål om å dyrke kjemikaliefri mat.


Kilde: Asian News International - 6. juni 2009

 

Annonsører

Samarbeidspartnere